Το Ισραηλινό Υπουργείο Υγείας ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna για την προστασία από τη νόσο COVID-19. 

Το Ισραήλ έχει ήδη 6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Το εμβόλιο της Moderna βασίζεται στην τεχνολογία mRNA (αγγελιοφόρο RNA) όπως και αυτό των Pfizer/BioNTech, το πρώτο που εγκρίθηκε στο Ισραήλ. 

Η απόφαση του ισραηλινού Υπουργείου Υγείας βασίζεται σε κυλιόμενη αξιολόγηση δεδομένων και στο σύνολο των επιστημονικών στοιχείων που μοιράστηκε η Moderna με τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης δεδομένων από την κεντρική κλινική μελέτη Φάσης 3 που ανακοινώθηκε στις 30 Νοεμβρίου. 

O εκτελεστικός Διευθυντής της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε «Η σημερινή εξουσιοδότηση είναι μια στιγμή-ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας μας και στον παγκόσμιο αγώνα κατά του COVID-19».

Και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η τρίτη ρυθμιστική εξουσιοδότηση για το εμβόλιο έναντι της COVID-19 που λαμβάνει η Moderna, και το πρώτο εκτός της Βόρειας Αμερικής. Εγώ θέλω να ευχαριστήσουν το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για τις προσπάθειές του, καθώς εργάστηκε ακούραστα μαζί μας για να διασφαλίσει την έγκαιρη έγκριση του. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε εξουσιοδοτήσεις σε επιπλέον αγορές τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες». 

Το Ισραήλ είναι η τρίτη χώρα για την οποία η Moderna έχει λάβει άδεια για το εμβόλιο της, μετά τις ΗΠΑ στις 18 Δεκεμβρίου 2020 και τον Καναδά στις 23 Δεκεμβρίου 2020. Επί του παρόντος, υπό εξέταση βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.