Οι 17.000 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, συνεχίζουν τις διεκδικήσεις για τη σωτηρία του ΛΕΠΕΤΕ, της επικουρικής σύνταξης, στα δικαστήρια.

Ήδη έχουν κατατεθεί 1.000 ατομικές αγωγές συνταξιούχων, οι οποίοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του νόμου Βρούτση, καθώς ο νόμος προβλέπει την μείωση της επικουρικής κατά 34% από τον Ιανουάριο του 2025.

Ο νόμος Βρούτση που ψηφίστηκε τον Μάρτιο 2020 εισάγει νέο αλγόριθμο υπολογισμού του ύψους των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ, οι οποίες μειώνονται κατά 34% και θα διαμορφωθούν στην ελάχιστη επικουρική σύνταξη που χορηγεί σήμερα το ΕΤΕΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Συνταξιούχων της ΕΤΕ, το ύψος της επικούρησης που θέσπισε ο νόμος Πετρόπουλου, μειώνεται κατά 1/3 από τον Ιανουάριο 2025 σύμφωνα με την τροπολογία Βρούτση. Αυτό το γεγονός λένε, μας εξαναγκάζει να προχωρήσουμε σε νέες αγωγές προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να σταματήσουμε την συνεχή βλαπτική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Όπως είναι γνωστό τον Σεπτέμβριο του 2017 σταμάτησε από την Εθνική Τράπεζα η πληρωμή της επικουρικής σύνταξης του ΛΕΠΕΤΕ στους συνταξιούχους της ΕΤΕ.

Οι συνταξιούχοι της Εθνικής, ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα με ομαδικές αγωγές κατά της τράπεζας

Για μία από τις πρωτόδικες αποφάσεις επ΄αυτών των ομαδικών αγωγών, σύμφωνα με την οποία η Εθνική έχει την υποχρέωση να συνεχίζει να καταβάλει τον ΛΕΠΕΤΕ στους συνταξιούχους, η ΕΤΕ υπέβαλε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Ο Άρειος Πάγος τον περασμένο Δεκέμβριο με την υπ΄αριθμόν 1238/2020 απόφαση του Β1 πολιτικού τμήματος, δέχθηκε ότι η ΕΤΕ: ουδέποτε είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ, ότι δεν είχε αναλάβει δέσμευση εγγύησης για το ύψος των επικουρικών συντάξεων και ότι είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τις εργοδοτικές εισφορές που της αναλογούν στον ΕΦΚΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο πρωτοδίκης που δίκασε αρχικά την υπόθεση δεν έλαβε υπόψη του κάποιες προϋποθέσεις και έτσι επιστρέφει την υπόθεση στο Πρωτοδικείο να δικαστεί εκ νέου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος Πετρόπουλου, τον Ιούνιο του 2019, παραμονές των εθνικών εκλογών, «έστειλε» προσωρινά τους συνταξιούχους της ΕΤΕ στον ΕΤΕΑΕΠ και ρύθμιζε τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τον χρόνο που θα λάμβαναν τα αναδρομικά τους, καθώς είχε σταματήσει η καταβολή της επικούρησης από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020 ο νόμος Βρούτση όρισε την οριστική ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ των συνταξιούχων της Εθνικής. Και υποχρέωνε την Εθνική να καταβάλλει επιπρόσθετη εισφορά 12%, μέχρι το έτος 2032 επί των μεικτών μισθών (τόσο των συνταξιούχων, όσο και των εν ενεργεία μελλοντικών δικαιούχων).

Να σημειωθεί ότι το μέσο ύψος των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ είναι στα 330 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν επικουρικές με πολύ χαμηλότερο ύψος, και κάποιες που προσεγγίζουν τα 800 ευρώ το μήνα.