Δεν χωρεί αμφιβολία πως ένας ανασχηματισμός που περιλαμβάνει 59 κυβερνητικά μέλη εκ των οποίων η πλειονότητα είναι κομματική, σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται εκλογικός!

Υπό αυτή την οπτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας σε ένα ουσιαστικό και σε βάθος ανακάτεμα της κοινοβουλευτικής τράπουλας με το βλέμμα στραμμένο αδιαμφισβήτητα στην προσφυγή στις κάλπες όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν, τον Μάιο δηλαδή ή πιθανότατα το Φθινόπωρο!

Μπορεί ο ανασχηματισμός εντέλει να μην ήταν τόσο τολμηρός και ανατρεπτικός όσο η αγορά θα επιθυμούσε, καθώς διατηρήθηκαν στη θέση τους οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομίας Αδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ στο πόστο του παρέμεινε και ο κατά κοινή ομολογία «λίγος» Βασίλης Κικίλιας, όπως και η «υπερόπτης» Κεραμέως. Ωστόσο ένας διεισδυτικός παρατηρητής μπορεί να προσεγγίσει στόχους και μηνύματα!

Κατ´ αρχήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε αναδιάρθρωση του Μαξίμου. Ο Χρ. Ταραντίλης στη θέση του Στ. Πέτσα και ο Θεόδωρος Λιβάνιος υπό τον Γεραπετρίτη και δίπλα στον Σκέρτσο είναι προσωπικές επιλογές, «δικοί» του άνθρωποι, με τους οποιους μπορεί να συνεργαστεί ουσιαστικά και εποικοδομητικά. Και οι οποίοι έχουν άριστη σχέση με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Υπό μία έννοια η αναδόμηση στο Μαξίμου, όσον αφορά τις πολιτικές και κομματικές ισορροπίες της Ηρώδου Αττικού, καταδεικνύει και την επιβολή της ισχύος του ανιψιού του πρωθυπουργού και πιο στενού του συνεργάτη στην κυβέρνηση!

Επιπροσθέτως «άνθρωποι» του πρωθυπουργού θεωρούνται και είναι τόσο ο Σπύλιος Λιβανός όσο και ο Κ. Σκρέκας! Ο ένας αναλαμβάνει το κρίσιμο για την αγροτική οικονομία υπουργείο, πολύτιμο σε προεκλογικές περιόδους και ο άλλος το κομβικό και καθοριστικό υπουργείο Ενέργειας! Ο κ. Σκρέκας είναι 100% Μητσοτάκης. Δεν έχει προσωπικές ατζέντες με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε επιχειρηματικά παιχνίδια. Σε απλά λόγια κλείνει η πόρτα του υπ. Ενέργειας σε όλους όσοι θεωρούσαν ότι έχουν την άνεση να επιβάλουν τη γνώμη ή τη βούληση τους. Άλλοι καιροί πλέον…

Ο Β. Κικίλιας φυσικά παρέμεινε καθώς επικράτησε η παρωχημένη και ξεπερασμένη λογική ότι εάν απομακρυνόταν θα θεωρείτο αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας! Λάθος! Ωστόσο η αναδόμηση Κοντοζαμάνη σε αναπληρωτή υπουργό μετά από το πλήθος αρμοδιοτήτων που ήδη είχε αναλάβει τον καθιστά εξαιρετικά αναβαθμισμένο και ουσιαστικά ισχυρό άνδρα του υπ. Υγείας!

Αναβαθμισμένος θεωρείται και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης καθώς παρέμεινε αμετακίνητος στο υπ. Προστασίας του Πολίτη όπου δεν αναβαθμίστηκε τελικά σε αναπληρωτή υπουργό ο Λευτέρης Οικονόμου παρά τις σχετικές πληροφορίες και διαρροές από υψηλά ιστάμενους κυβερνητικούς κύκλους. Και τούτο είναι μια αναγνώριση του ουσιαστικού και πολυεπίπεδου έργου του Μ. Χρυσοχοίδη!

Εξίσου αναβαθμισμένος είναι και ο Μάκης Βορίδης που αναλαμβάνει το υπ. Εσωτερικών σε αντικατάσταση του Π. Θεοδωρικάκου. Με τον τελευταίο δεν ήταν ευχαριστημένο το Μαξίμου καθώς του χρέωνε παρεμβάσεις και εμπλοκές ακόμη και σε ανεξάρτητες αρχές καθώς και συγκεκριμένες διαρροές. Σε κάθε περίπτωση είχε χαθεί η εμπιστοσύνη. Ο Βορίδης από την άλλη είναι έμπειρος υπουργός και κοινοβουλευτικός και σε προεκλογική περίοδο προσθέτει στο στίγμα του δεξιού διαμερίσματος της γαλάζιας πολυκατοικίας, μαζί με Αδωνι και Πλεύρη!

Η παρουσία σε θέσεις υφυπουργών πλήθους νέων σχετικά βουλευτών από όλο το γεωγραφικό εύρος της χώρας και τις σχετικές περιφέρειες, καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να καταδείξει αντιπροσωπευτικότητα από όλη την Ελλάδα και να ενδυναμώσει απέναντι στη εκλογική τους βάση τους εν λόγω βουλευτές προεκλογικά με τη δυνατότητα παραγωγής έργου!

Πέραν όμως αυτών ο πρωθυπουργός έστειλε και δυο ηχηρά μυνήματα με μη υπουργοποιήσεις!

Το πρώτο αφορά την μη υπουργοποίηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου τον οποίο «έσπρωχναν» προς το υπουργείο Τουρισμού Παπαχελάς και Βαρβιτσιώτης – Ολύμπιος, το δίδυμο της εταιρίας λόμπινγκ V&O! Με τους οποίους εν συνόλω το Μαξίμου βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση! Έτσι διασώθηκε ο Θεοχάρης!

Το δεύτερο μήνυμα αφορά την μη υπουργοποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη την οποία στήριζε και στηρίζει διαχρονικά μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια.