Με ανασχηματισμό ξεκίνησε το 2021 για την κυβέρνηση Μητσοτάκη , η οποία από 54 μέλη που ήταν η προηγούμενη σήμερα πήγε στα 59 ενώ χωρίς αλλαγές μεγάλες σε πόστα κλειδιά για τη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία έγινε ο ανασχηματισμός.

Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά της σημερινής κυβέρνησης:

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί είναι κοινοβουλευτικοί που αυτό σημαίνει ότι έχουν άμεση σχέση με την εκλογική βάση. Όπερ σημαίνει ότι ενισχύονται τα σενάρια εκλογών και όλοι προσαρμόζονται στα μέτρα και τις απόψεις του Πρωθυπουργού, ενώ όσο μεγαλύτερο το κυβερνητικό σχήμα τόσο πιο συγκεντρωτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η καρατόμηση του Τάκη Θεοδωρικάκου δείχνει ότι έλεγαν οι κακές γλώσσες εδώ και καιρό. Ότι ο πρώην υπουργός είχε μπει στον πάγο από το Μέγαρο Μαξίμου και λόγω της κακής σχέσης που είχε με τον υφυπουργό του Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος είχε πάρει δυνατότητα συνυπογραφής σε νομοσχέδια αποφάσεις έργων κλπ.
Εδώ θα πρέπει να σταθούμε στη σχέση που έχει ο πρωθυπουργός με τον Θ.Λιβάνιο. Στις  εσωκομματικές εκλογές ήταν το δεξί του χέρι όσο αφορά τα δίκτυο με τα εκλογικά κέντρα και τα αποτελέσματα. Επίσης διαχειριζόταν όλο το ψηφιακό αρχείο του Κ.Μητσοτάκη. Ένα ακόμα στοιχείο της αποπομπής του Θεοδωρικάκου είναι ότι είχε στη φαρέτρα του 2,5 δις να διαχειριστεί – σχέδιο Αντώνης Τρίτσης- με τις κακές γλώσσες να τονίζουν ότι πολλά στελέχη θύμιζαν στον πρωθυπουργό ότι προέρχεται από την ΚΝΕ.
Σε σημαντική θέση μπαίνει και ο Κώστας Σκρέκας, που είχε διατελέσει για λίγο πριν τις εκλογές του 2015 υπουργός Ανάπτυξης. Πλέον αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας με βαριά ατζέντα. Η υλοποίηση του Target Model η απολιγνιτοποίηση, το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά ΑΠΕ, η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες είναι μεγάλα στοιχήματα, όπως και η σχέση της ενεργειακής αγοράς με της βιομηχανία. Εκεί άλλωστε θα κριθεί η επόμενη μέρα του παραγωγικού μοντέλου.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι  πλέον το ψηφιακής διακυβέρνησης που έχει ψηφιακή data bases taxis  ενώ εκεί πάει και το Κτηματολόγιο.
Ο Σπήλιος Λιβανός που πάει στο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού και συμμαθητής του στο Κολέγιο Αθηνών. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι προεκλογικά τον είχε στηρίξει με επίσκεψη του στο Αγρίνιο ενώ φήμες λένε ότι κάνουν και διακοπές μαζί.
Με βαριά ατζέντα υλοποιημένων δράσεων πάει στο Υπ. Εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης. Από το κλείσιμο της Ολυμπιακής, τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία μέχρι την νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και την εφαρμογή του target model έχει να επιδείξει πολλά στο ενεργητικό του. Με θητεία στα υπουργεία Μεταφορών, Ανάπτυξης και Ενέργειας όντας ένας από τους υπουργούς με μακρές θητείες μεταπολεμικά έρχεται τώρα στο “καυτό” πολιτικά υπ. Εργασίας. Κι αυτό την ώρα που επίκεινται αλλαγές ένεκα και των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο ασφαλιστικό.

Χωρίς εκπροσώπηση τα Χανιά

Ο Βασίλης Διγαλάκης έφυγε «πληρώνοντας» το τίμημα του χαμηλού «βαρομετρικού» στις σχέσεις με τη Νίκη Κεραμέως, ενώ ο Μανούσος Βολουδάκης δεν υπουργοποιήθηκε. Βέβαια η Ντόρα παραμένει εκτός κυβέρνησης κι έτσι τα Χανιά δεν έχουν εκπροσώπηση στα υπουργικά γραφεία.
Από τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο στα Χανιά μόνο ο Δημήτρης Φραγκάκης ως ΓΓ. του ΕΟΤ, πλέον θα έχει το βάρος τη συμμετοχής στο ευρύτερο σχήμα της κυβέρνησης της ιδιαίτερης πατρίδας του Πρωθυπουργού.

Οι Καραμανλικοί εκτός κάδρου

Ούτε ο Ρουσόπουλος μπήκε ούτε «κρατήθηκε» ο Κουμουτσάκος. Δε συζητάμε για άλλα στελέχη της φρουράς του πρώην Πρωθυπουργού.  Πάντως παρά τις φήμες ο Κώστας Καραμανλής παρέμεινε στο πόστο του Υπ. Μεταφορών. Κι αυτό παρά το gossip που λέει ότι ήταν στη «μπούκα» κάποιων….
Ο Νίκος Δένδιας αν και δεν έχει και τους καλύτερους διαύλους με το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έχει καταφανεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις του τελικά παρέμεινε στη θέση του.
Ανήκοντες στην ομάδα του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μάλλον καλά τα κατάφεραν όπως π.χ. η Νίκη Κεραμέως ή ο Μάκης Βορίδης. Βέβαια ο νέος υπουργός Εσωτερικών μετά το «Αγροτικό» του μπαίνει σε κεντρικό, και μάλιστα εκλογικό, υπουργείο με ευθύνη το μεγάλο σχέδιο ύψους 2,5 δισ. για τα έργα σε δήμους (σχέδιο Αντώνης Τρίτσης).
Το ίδιο ισχύει και για άλλο ένα στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό τον Γιάννη Βρούτση ο οποίος πήρε μια σημαντική θέση στη Βουλή.
Τέλος, ένα μεγάλο unfair του ανασχηματισμού είναι η μη υπουργοποίηση του Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης αυτής έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό είτε ως εισηγητής νομοσχεδίων, είτε ως πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, την ώρα που έχει φέρει πολύ κόσμο στο κόμμα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Με πολύ καλή γνώση της υγείας, της εργασίας και του αθλητισμού θα μπορούσε άνετα να αξιοποιηθεί σε κάποια θέση ευθύνης αλλά παρά τις υποσχέσεις που του είχαν δοθεί, αγνοήθηκε για ακόμη μια φορά.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι είναι ένας ανασχηματισμός με βάση τη λαϊκή δεξιά αλλά σε μεγάλο βαθμό άχρωμος και άοσμος.