Κριτική στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επιλογές του, όσον αφορά το νέο κυβερνητικό σχήμα, ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Ίδια αποτυχημένη συνταγή

Για «νέα κυβέρνηση, ίδια αποτυχημένη συνταγή», έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Δεν νομίζω ότι περιμένουν οι πολίτες κάτι παραπάνω πέρα από έναν επικοινωνιακό θόρυβο για τις πρώτες ημέρες. Αυτό που είναι καινούργιο σήμα είναι η αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση παραδέχτεαι ότι όντως έχει γίνει μπάχαλο η ιστορία με τις συντάξεις. Είναι όμως κι ένα νέο σήμα γιατί ο κ. Χατζηδάκης έχει συνδέσει το όνομά του με επιθετικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι το 2021 θα είναι μία πολύ κακή χρονιά και για το ασφαλιστικό σύστημα και για τους εργαζόμενους», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9.

Κίνημα Αλλαγής: Κλίνατε επί δεξιά

Κλίνατε επί δεξιά, είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού, σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής.

«Το δήθεν «νέο ξεκίνημα» ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Είναι άσκηση κομματικής ισορροπίας που οδηγεί σε Κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος.

Οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτε πια από αυτούς.

Η φθορά τους επιταχύνεται», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Η «επικύρωση» των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός σηματοδοτεί δύο πράγματα: αφενός την επιδίωξη για πιο αποτελεσματική προώθηση του αντιλαϊκού έργου, αφετέρου την ‘επικύρωση’ των εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση κρίσιμων τομέων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτές ήταν προϊόν συνειδητής πολιτικής επιλογής και όχι αστοχίας κάποιων υπουργών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε συγκεκριμένα υπουργεία, π.χ. Εργασίας, επιλέγονται γνωστοί ‘άνθρωποι ειδικών αποστολών’, προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», προσθέτει.

Συνεπώς, συνεχίζει το ΚΚΕ, δεν πρόκειται για ‘επανεκκίνηση’, αλλά για ‘επιτάχυνση’ της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του κεφαλαίου. «Το συμπέρασμα αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο φανερό, όσους επικοινωνιακούς χειρισμούς κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση», υπογραμμίζει.

«Για το λαό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε πολύ περισσότερο εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση και πάλη, για να ηττηθεί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικού σχήματος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Όλοι οι άριστοι χωρούν

Σε μία «κυβέρνηση αρίστων», όλοι οι άριστοι χωρούν», σχολιάζει η Ελληνική Λύση.

«Δια τούτο, εντός ενός υπουργείου φτιάχνεις άλλα 3-4 υφυπουργεία, για χωρέσουν άπαντες. Είναι μεν παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά δεν παύει να είναι «πρωτοτυπία των αρίστων».

ΥΓ. Εάν παρ’ όλα αυτά δε φτάσουν οι θέσεις, φτιάχνουμε και ένα υφυπουργείο «απλούστευσης διαδικασιών». Απλά, άριστα πράγματα, με άρωμα εκλογών».

ΜέΡΑ2: Ένας ανασχηματισμός ανάξιος λόγου

«Το “νέο ξεκίνημα” και η “συνέχιση των μεταρρυθμίσεων” που υποτίθεται σηματοδοτεί ο Ανασχηματισμός είναι απόλυτα συνεπή με την μέχρι τώρα κυβερνητική πρακτική: κάθε λέξη είναι κι ένα ψέμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας τον σημερινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Και συνεχίζει: «Τι “νέο” έφερε ο ανασχηματισμός; Ακόμα μεγαλύτερη άλωση της Κυβέρνησης και του κράτους από κομματικά στελέχη και παρέλαση “άριστων” επιτελαρχών στην εξυπηρέτηση της παρασιτικής ολιγαρχίας». Και συμπληρώνει, μεταξύ άλλων: «Κατά τ’ άλλα η “ομάδα των επιτυχιών” έμεινε στη θέση της για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της».