Να ολοκληρώσουν τον μετασχηματισμό τους σε νέες τράπεζες είναι το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Ο επικεφαλής της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας και η ομάδα του ξεκινούν την υλοποίηση του νέου 10ετούς σχεδίου «Eurobank 2030 με στόχο να καταστήσουν την τράπεζα ηγέτιδα στην περιοχή.

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου και η ομάδα του ετοιμάζουν νέα τιτλοποίηση «μαμούθ» μέσα στο 2021 με στόχο να απαλλαγεί η τράπεζα από το μεγαλύτερο μέρος των «κόκκινων» δανείων.

Η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει το νέο της πρόσωπο, περισσότερο απλό και ευέλικτο αφήνοντας πίσω της την γραφειοκρατία. Μάλιστα ο CEO κ. Παύλος Μυλωνάς και η διοικητική ομάδα του ζήτησαν την γνώμη των εργαζομένων της ΕΤΕ για τον μετασχηματισμό της τράπεζας και σε επιστολή του σημειώνει πως: «Είναι φανερό ότι τόσο οι αντιλήψεις μας, όσο και οι αξίες, οι επιδιώξεις και οι στόχοι του μετασχηματισμού μας συμβαδίζουν».

Ο κ. Βασίλης Ψάλτης, επικεφαλής της Alpha Bank και η ομάδα του, μετά την επιτυχή κατάληξη του project Galaxy που είναι ο βασικός πυλώνας του στρατηγικού σχεδιασμού της, συνεχίζουν τις κινήσεις μετασχηματισμού της τράπεζας.

Ειδικότερα:
Η Eurobank έκοψε πρώτη τα δεσμά των «κόκκινων» δανείων μέσα από την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 7,5 δισ. ευρώ και εντάχθηκε πρώτη στο «όχημα» κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή». Και συνεχίζει τις κινήσεις στο μέτωπο των προβληματικών δανείων με στόχο το ποσοστό τους να περιοριστεί στο 5% το 2022

Η νέα Eurobank «γεννήθηκε» το καλοκαίρι και τώρα η τράπεζα προσανατολίζεται στη χρηματοδότηση της οικονομίας με στόχο να χρηματοδοτήσει με 7,1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και φυσικά θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομών, όπως το Ελληνικό και νέα επενδυτικά project, που θα απορροφήσουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενώ σχεδιάζει και νέες επενδύσεις 200 εκατ ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Στόχος της διοίκησης Καραβία είναι η Eurobank του 2030 να αποτελεί σημείο αναφοράς για το τραπεζικό σύστημα στην ευρύτερη περιοχή και να είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα, αξιοποιώντας και τις δραστηριότητες των θυγατρικών της στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο, Λουξεμβούργο).

Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στο 2021 σε νέα τιτλοποίηση-μαμούθ ύψους 13 δισ. ευρώ, η οποία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», για να περιορίσει το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων και να «καθαρίσει» τον ισολογισμό της.

Η πρώτη φάση μείωσης των προβληματικών δανείων μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021, είναι οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega συνολικού ύψους

7 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000 ενυπόθηκα δάνεια.
Η τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την Intrum, για την πώληση του 30% των mezzanine ομολογιών της τιτλοποίησης «Phoenix», μεικτής λογιστικής αξίας 1,92 δισ. ευρώ, που έχει ενταχθέι στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Στις αρχές του νέου έτους, την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταστεί βασικός μέτοχος της Πειραιώς. Η τράπεζα θα προχωρήσει στη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετά ψήφου μετοχές. Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν 394,4 εκατ. μετοχές, με τον συνολικο αριθμό μετοχών να ανέρχεται σε 831 εκατ. μετοχές, ενώ θα υπάρξει και τροποποίηση του μετοχικού άρθρου του καταστατικού της. Η τιμή έκδοσης θα είναι 6 ευρώ ανά μετοχή, όσο δηλαδή ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς θα ανέλθει στο 61,3%, από 26,4% που είναι σήμερα.

Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε την τιτλοποίηση Frontier που περιλαμβάνει 190.000 ενυπόθηκα δάνεια, 80.000 δανειοληπτών, και είναι θέμα χρόνου να υποβληθεί και το αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα «Ηρακλής». Με την τιτλοποίηση η ΕΤΕ περιορίζει τον δείκτη NPE κάτω από το 15% μειώνοντας το απόθεμα των προβληματικών δανείων κατά 60%, δηλαδή τα προβληματικά δάνεια από τα 10 δισ. ευρώ θα περιοριστούν σε λιγότερα από 4 δισ. ευρώ.

Τώρα σχεδιάζει το νέο της πρόσωπο, μία τράπεζα ευέλικτη με λιγότερη γραφειοκρατία. Μάλιστα μέσα στο 2021 αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά τα «νέας γενιάς» καταστήματα, στα οποία οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μόνο με μηχανήματα και το προσωπικό θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ο κ. Μυλωνας στην επιστολή προς τους εργαζόμενους σημειώνει πως η συμμετοχή τους στην εσωτερική έρευνα που διεξήχθη «ήταν, για μένα, ιδιαίτερα ικανοποιητική και διαφωτιστική».
Οι εργαζόμενοι πρότειναν μεταξύ των άλλων: επιμερισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών ώστε να γίνει η ΕΤΕ λιγότερο ιεραρχικός οργανισμός. Σύνδεση της ατομικής συνεισφοράς του καθενός με ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Αρση απαρχαιωμένων και περίπλοκων διαδικασιών, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται πιο γρήγορα.

«Οι απαντήσεις και οι επισημάνσεις σας αυτές με κάνουν να αισιοδοξώ. Διότι είναι φανερό ότι τόσο οι αντιλήψεις μας, όσο και οι αξίες, οι επιδιώξεις και οι στόχοι του μετασχηματισμού μας συμβαδίζουν. H κοινή αυτή βάση, δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε τα επόμενα βήματα της τράπεζάς μας να υλοποιηθούν με επιτυχία».
Η θέση της Alpha Bank

Η Alpha Bank που ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συναλλαγή Galaxy συνεχίζει τις κινήσεις μετασχηματισμού της.
Όπως ανακοίνωσε: Ολοκληρώθηκε ο εσωτερικός μετασχηματισμός των θυγατρικών της Alpha Bank, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και περίπου 2 έτη και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη αξίας στον Όμιλο και εν τέλει στη μετοχή της τράπεζας. Η τράπεζα ενοποιεί κάτω από μια 100% θυγατρική holding εταιρία τις Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania.
Στόχος της είναι το «ξεκλείδωμα» αξίας, αξιοποιώντας τις πολύ δυνατές παρουσίες της σε Ρουμανία και Κύπρο και προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωσης αυτής της αναδιοργάνωσης συμπίπτει χρονικά με τη θετική κατάληξη του Project Galaxy, που θα σηματοδοτήσει την δεύτερη φάση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank.
«Είμαστε περήφανοι όχι μόνον διότι επιτύχαμε την επανέναρξη του Project Galaxy -της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης NPL στην Ευρώπη- αμέσως μετά το πρώτο lockdown αλλά και που δρομολογούμε με τρόπο αποφασιστικό την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης συναλλαγής, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, προσθέτοντας πως η δυναμική της συναλλαγής αντανακλά όχι μόνον την επιχειρησιακή ετοιμότητα της τράπεζας και την αξία της Cepal.
Να σημειωθεί ότι η Davidson Kempner είναι ο επενδυτής για τη συναλλαγή Galaxy που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση των 10,8 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων και την πώληση του 100% της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal.