Ρόδι και κρεμμύδα, τα δύο γούρια της Πρωτοχρονιάς.

Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του ροδιού συμβόλιζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσότητάς τους, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη.

Το σπάσιμο του ροδιού, είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο.

Η παράδοση θέλει την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια να βάζει τα καλά της και να πηγαίνει στην Εκκλησία να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχθεί το νέο έτος.

Ο νοικοκύρης παίρνει μαζί του στην Εκκλησία το ρόδι, το οποίο θεωρείται ένα από τα γούρια της Πρωτοχρονιάς, για να «ευλογηθεί» κι αυτό, και όταν όλοι επιστρέφουν στο σπίτι, εκείνος πρέπει να χτυπήσει την πόρτα για να του ανοίξουν, ώστε να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τη νέα χρονιά.

Ρόδι και κρεμμύδα: Τα γούρια της Πρωτοχρονιάς

Γούρια της πρωτοχρονιάς: Η κρεμμύδα

Η κρεμμύδα, η οποία θεωρείται κι αυτή ένα από τα γούρια της Πρωτοχρονιάς, από την άλλη, είναι ένα φυτό το οποίο οι αρχαίοι έλληνες το θεωρούσαν σύμβολο της αναγέννησης και της υγείας.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνηθίζεται να τοποθετείται μία κρεμμύδα έξω από το σπίτι την παραμονή του νέου έτους. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ο πατέρας ή η μητέρα της οικογενείας χτυπάει με την κρεμμύδα τα κεφάλια των μελών της οικογένειας για να τα ξυπνήσει ώστε να πάνε στη Θέια Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου.

Έπειτα την κρεμάνε σε κάποιο μέρος του σπιτιού για να έχουν καλή τύχη όλο το χρόνο.

Γούρια της πρωτοχρονιάς: Η κρεμμύδα

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο «καλοτυχίας και υγείας» που αναφέρεται ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. Λέγεται ότι και ο ίδιος ο Πυθαγόρας κρεμούσε την κρεμμύδα μπροστά από την πόρτα του σαν «αλεξιφάρμακο».

Τα δύο αυτά έθιμα της Πρωτοχρονιάς διατηρήθηκαν εις το έπακρον στο πέρασμα του χρόνου και συνεχίζουν να τιμώνται δεόντως σε όλη την Ελλάδα.