Η Etihad Airways επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι εγκαταλείπει τη Σερβία. Η εταιρεία που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι έλαβε την απόφαση να διακόψει την απευθείας πτήση μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και του Βελιγραδίου, αλλά και να σταματήσει όλες τις εμπορικές δραστηριότητες στη Σερβία.

Η πανδημία και η επακόλουθη κρίση οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να αναστείλει τις πτήσεις της στο Βελιγράδι στις 14 Οκτωβρίου. Αρχικά είχε προγραμματιστεί η επανέναρξη λειτουργίας αυτής της γραμμής στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια η απόφαση αναβλήθηκε για τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι πτήσεις μεταξύ των δύο πόλεων καταργήθηκαν ξαφνικά από τα συστήματα κρατήσεων στις αρχές Δεκεμβρίου και η απόφαση να κλείσει η εκπροσώπηση της εταιρείας στο Βελιγράδι λήφθηκε τον Νοέμβριο, όταν ακυρώθηκε επίσης η μίσθωση γραφείου στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2020, η Etihad Airways επιβεβαίωσε επίσημα το κλείσιμο της γραμμής προς το Βελιγράδι. Σε επιστολή που εστάλη σε ταξιδιωτικά πρακτορεία στη Σερβία, λένε ότι η γραμμή διακόπτεται για εμπορικούς λόγους και ότι η απόφαση είναι «συνέπεια του αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια αγορά αεροπορικών πτήσεων».

Η ακύρωση της διαδρομής του Βελιγραδίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των τρεχουσών δραστηριοτήτων της εταιρείας μας προς την προσαρμογή στη νέα κατάσταση – λέει η ειδοποίηση που έλαβαν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, η οποία προσθέτει επίσης ότι η γραμμή προς το Βελιγράδι είναι μόνο μία από τις πολλές που θα διακοπεί οριστικά.

Το γραφείο της εταιρείας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να φροντίζει όλους τους επιβάτες που έχουν χρησιμοποιήσει εισιτήρια για τις ακυρωμένες πτήσεις.

Εκτός από την ακύρωση των πτήσεων μεταξύ Αμπού Ντάμπι και Βελιγραδίου, η Etihad Airways διακόπτει όλες τις εμπορικές δραστηριότητες στη Σερβία. Απομένει να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, δεδομένου ότι η Etihad Airways είναι μέτοχος της Air Serbia με ποσοστό 49%, ενώ η κυβέρνηση της Σερβίας κατέχει το 51%.

Η Etihad και η Air Serbia συνεργάζονται επίσης εμπορικά. Οι δύο εταιρείες είχαν μια συμφωνία κοινής χρήσης κωδικών, δηλαδή, και οι δύο θα εμφανίζουν τις ετικέτες τους στις πτήσεις της άλλης εταιρείας και θα μπορούσαν να τις πουλήσουν ως δικές τους.

Η Air Serbia διέκοψε τη γραμμή της προς το Αμπού Ντάμπι τη χειμερινή περίοδο 2017/18, επικαλούμενη «τη βελτιστοποίηση των εσόδων» και επικεντρώθηκε στις ευρωπαϊκές γραμμές.