Ισχυρές εκρήξεις και πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Αντέν της Υεμένης, καθώς προσγειωνόταν το αεροπλάνο που μετέφερε τη νέα προσωρινή κυβέρνηση της πολύπαθης χώρας από τη Σαουδική Αραβία.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν βρει τραγικό θάνατο, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, με τις αρχές να εκφράζουν φόβο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν δραματικά.

Το συμβάν έλαβε χώρα λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τη νεοσύστατη κυβέρνηση της Υεμένης. Βάσει μαρτυριών, ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο.

Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μάιν Αμπντουλμάλικ, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο προεδρικό παλάτι της πόλης, σύμφωνα με το Reuters και τα τοπικά μέσα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα «δειλής τρομοκρατικής επίθεσης» από τους αντάρτες Χούτι.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται στο νότιο λιμάνι του Άντεν εξαιτίας της διένεξης ανάμεσα στους αυτονομιστές και την κυβέρνηση του Χάντι. Οι αυτονομιστές (Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο, STC), οι οποίοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία της νότιας Υεμένης, κήρυξαν νωρίτερα φέτος την αυτονομία του Άντεν, προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις και περιπλέκοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη συνολική σύγκρουση.

Ο συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα το νέο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αυτονομιστές.