Σε δηλώσεις προέβη σήμερα το πρωί ο Θοδωρής Χρονόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω της ΕΡΤ και ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν όσον αφορά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο θα δούμε σε «επανάληψη το διήμερο των Χριστουγέννων» ενώ θα «δοθεί μια ιδιαίτερη βαρύτητα στους ελέγχους μετά τις 10 το βράδυ και στην αλλαγή του χρόνου».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο «ενδεχομένως να υπάρξει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας το βράδυ, αν χρειαστεί για λόγους καθολικού ελέγχου», ανέφερε και υπενθύμισε ότι οι λόγοι μετακίνησης είναι συγκεκριμένοι από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 για θέματα εργασίας και σοβαρού προβλήματος υγείας. Τα σημεία που εστιάζονται οι έλεγχοι είναι κεντρικοί άξονες, υπαίθριοι χώροι και πλατείες αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Απαραίτητη είναι η αποστολή μηνύματος και στην επιστροφή από το ρεβεγιόν.

Σε ερώτηση αν η αστυνομία χτυπάει κουδούνια, επανέλαβε ότι η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να μπει σε σπίτι μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ υπενθύμισε ότι έγιναν πάνω από 10 συλλήψεις τα Χριστούγεννα από καταγγελίες για πάρτι σε σπίτια.

Υπό το καθεστώς περιοριστικών μέτρων, όπως εορτάστηκαν και τα Χριστούγεννα, θα γίνει και η αλλαγή της χρονιάς. Αυτά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το ρεβεγιόν και με σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.

Ειδικότερα, για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί όπως και τα Χριστούγεννα ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός στα σπίτια. Έτσι, δε θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει κανονικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Παράλληλα, οι πιστοί που θα βρεθούν στις εκκλησίες θα πρέπει να το κάνουν κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομού, αυτές απαγορεύονται με εξαίρεση της εξής 6 κατηγορίες:

  1. Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)