Σήμερα, οι εμβολιασμοί κατά της νόσου Covid-19 βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο και οι πολλά υποσχόμενες θεραπείες αντισωμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά την ασθένεια.

Ποιοι βρίσκονται όμως πίσω από αυτές τις πολύ σημαντικές ανακαλύψεις: Πρόκειται για μία σειρά από νέους δισεκατομμυριούχους που εμφανίστηκαν το 2020, και είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται από την άνοδο του χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και ιατρικού εξοπλισμού που σχετίζονται με τη θεραπεία της νόσου.

Το Forbes ανακάλυψε και παρουσιάζει 50 νέους δισεκατομμυριούχους στον κλάδο της υγείας για το 2020. Οι πιο αξιοσημείωτοι νεοεισερχόμενοι της χρονιάς είναι οι επιστήμονες πίσω από τα δύο πιο επιτυχημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό – ένα που αναπτύχθηκε από την Pfizer και τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, το άλλο από την αμερικανική Moderna η οποία έχει την έδρα της στη Μασαχουσέτη. Οι εν λόγω εταιρείες έχουν δει την καθαρή τους αξία να εκτοξεύεται από τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τους Ουγκούρ Σαχίν (BioNTech) και Στεφάν Μπανσέλ (Moderna).

Κι ενώ οι δύο άνδρες ήταν σχεδόν άγνωστοι στις αρχές του έτους, το τέλος αυτής της δύσκολης για την ανθρωπότητα χρονιάς βρίσκει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με πολλά δισεκατομμύρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Σαχίν, ο οποίος ξεκίνησε την εταιρεία με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρετσί δεν κατέχει μετοχές στην εταιρεία. Ωστόσο, η περιουσία του σήμερα ανέρχεται στα 4,2 δισ. δολάρια. Ο Γάλλος ομόλογός του στη Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, έχει περιουσία ύψους 4,1 δισ. δολαρίων.

Η ασύλληπτη άνοδος της Moderna έκανε επίσης δισεκατομμυριούχους δύο ακόμη ανθρώπους, μεταξύ των πρώτων επενδυτών της, τον καθηγητή του Χάρβαρντ Τίμοθι Σπίνγκερ και τον επιστήμονα του MIT Ρόμπερτ Λάνγκερ.

Η αλυσίδα όμως δε σταματά εδώ. Τα εμβόλια που διατίθενται ήδη στον πληθυσμό απαιτούν δισεκατομμύρια γυάλινα φιαλίδια για την ασφαλή μεταφορά τους. Κάτι που μας φέρνει στον επόμενο δισεκατομμυριούχο της «παρέας», τον Ιταλό Σέρτζιο Στεβανάτο. Πρόκειται για έναν νέο δισεκατομμυριούχο και τον κύριο μέτοχο της Stevanato Group, η οποία κατασκευάζει γυάλινα φιαλίδια για αρκετές δεκάδες εμβόλια σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι μόνο τα εμβόλια όμως: εταιρείες που αναπτύσσουν θεραπείες αντισωμάτων και φάρμακα για να βοηθήσουν τους γιατρούς να καταπολεμήσουν τον ιό έχουν επίσης επωφεληθεί από τη φρενίτιδα των αγορών.

Ο Καρλ Χάνσεν, Διευθύνων Σύμβουλος της καναδικής εταιρείας εξοπλισμού βιοτεχνολογίας AbCellera, αξίζει σήμερα 2,9 δισ. δολάρια μετά τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας του στις 11 Δεκεμβρίου. Η ώθηση στη συγκεκριμένη εταιρεία δόθηκε λόγω της έγκρισης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων τον περασμένο μήνα για τη θεραπεία με αντισώματα που αναπτύχθηκε από κοινού με τον κολοσσό της φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly.

Ακόμη και οι εταιρείες που εργάζονται πίσω από τα παρασκήνια για να βοηθήσουν τις μεγαλύτερες εταιρείες να δοκιμάσουν νέα φάρμακα και συσκευές έχουν δει την αξία των μετοχών τους να φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα.

Ο Όγκοστ Τροντλ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Medpace με έδρα το Σινσινάτι, αξίζει τώρα 1,3 δισ. δολάρια χάρη στην άνοδο σχεδόν κατά 70% των μετοχών της εταιρείας από τις αρχές του έτους.

Πρώτος τη τάξει είναι ο Χου Κουν, πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας ιατρικών συσκευών Contec Medical Systems, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Σεντσέν τον Αύγουστο. Οι μετοχές της Contec έχουν σημειώσει άνοδο σχεδόν κατά 150% από την IPO λόγω των σημαντικών πωλήσεων στο εξωτερικό, από παλμικά οξύμετρα έως ιατρικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των πνευμόνων, τα οποία έχουν καταστεί πλέον απαραίτητα λόγω της εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως.

Αυτοί είναι οι 5 πιο αξιοσημείωτοι νέοι δισεκατομμυριούχοι της πανδημίας:
Ουγκούρ Σαχίν

Καθαρή αξία: 4,2 δισ. δολάρια

Ιθαγένεια: Γερμανική

Πηγή πλούτου: BioNTech

Στεφάν Μπανσέλ

Καθαρή αξία: 4,1 δισ. δολάρια

Ιθαγένεια: Γαλλική

Πηγή πλούτου: Moderna

Λίπινγκ Γιούαν

Καθαρή αξία: 4,1 δισ. δολάρια

Ιθαγένεια: Καναδική

Πηγή πλούτου: Φαρμακευτικά προϊόντα

Χου Κουν

Καθαρή αξία: 3,9 δισ. δολάρια

Ιθαγένεια: κινεζική

Πηγή πλούτου: Ιατρικός εξοπλισμός

Καρλ Χάνσεν

Καθαρή αξία: 2,9 δισ. δολάρια

Ιθαγένεια: Καναδική

Πηγή πλούτου: AbCellera