Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να δουν νέα αύξηση των θανάτων από την COVID-19 τον Ιανουάριο, έπειτα από «τον πιο θανατηφόρο μήνα όλων» (Δεκέμβριο) από την έναρξη της πανδημίας, δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι την Τρίτη.

Ο τρέχων μήνας, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έχει ήδη δημιουργήσει ρεκόρ με περισσότερους από 68.600 επιβεβαιωμένους θανάτους που σχετίζονται με τον ιό, από τους 335.000 που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας.

«Αυτό που μας απασχολεί, είναι ότι μπορεί να έχουμε μια επιθετική αύξηση, η οποία θα μπορούσε να κάνει τον Ιανουάριο ακόμη χειρότερο από τον Δεκέμβριο» τόνισε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών στο CNN. «Το τρέχον κύμα της πανδημίας είναι εκτός ελέγχου από πολλές απόψεις»
πρόεθσε.

Με τόσο υψηλούς αριθμούς «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο» να κάνουμε αποτελεσματική αναγνώριση, απομόνωση και ανίχνευση επαφών κι αναγκαζόμαστε να βασιστούμε στις γενικές συστάσεις για τη δημόσια υγεία, είπε.

Ο Φάουτσι προέτρεψε τους Αμερικανούς να περιορίσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες για την τρέχουσα περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Όσοι έχουν ήδη ταξιδέψει, αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι να προσπαθήσουν να μην συγκεντρωθούν με μεγάλο αριθμό ατόμων σε κοινωνικά περιβάλλοντα, όπως δείπνα. Πρέπει να προσπαθήσουν να περιοριστούν με τα πολύ κοντινά μέλη της οικογένειάς τους», είπε.

Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών να μην πραγματοποιηθούν ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών, περισσότερα από 1,28 εκατομμύρια άτομα ελέγχθηκαν σε αεροδρόμια σε ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή.