Ο Γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Πιερ Καρντέν απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο ζωντανός θρύλος της γαλλικής μόδας Πιερ Καρντέν πρωτοστάτησε στις τεχνοτροπίες της δεκαετίας του 1950 και του 1960, όχι μόνο για τα σχέδιά του αλλά για το ασύλληπτο επιχειρηματικό του μυαλό κι ίσως να μην απέχει από την πραγματικότητα ο αστικός μύθος που λέει πως έχει βάλει την υπογραφή του σε περισσότερα συμβόλαια από οποιονδήποτε άλλον σε αυτόν τον κόσμο.

Ποιος ήταν ο Πιερ Καρντέν

Ο Πιερ Καρντέν γεννήθηκε στην Ιταλία στις 7 Ιουλίου 1922, κοντά στο Τρεβίζο. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες, αλλά για να ξεφύγουν από τον φασισμό εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κι εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία το 1924. Πρόκοψαν κι εκεί αφού ο πατέρας του έγινε γρήγορα πλούσιος έμπορος κρασιού που ονειρευόταν να δει τον γιο του αρχιτέκτονα. Ο Πιερ βέβαια ενδιαφερόταν μόνο να σχεδιάζει ρούχα και κυνηγώντας το δικό του όνειρο, εγκατέλειψε την οικογενειακή ασφάλεια στα 14 για να εργαστεί ως μαθητευόμενος σε βιοτεχνίες στην κεντρική Γαλλία και να διδαχτεί από την παλιά φουρνιά ραφτάδων τα μυστικά του σχεδίου και της κατασκευής ενδυμάτων. Εκεί τον βρήκε ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου εργάστηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Eκεί όμως τον συνάντησε και μια 65χρονη χαρτορίχτρα που τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει τόσο τρανός που η φήμη του θα φτάσει ως την Αυστραλία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, στο Παρίσι που βρισκόταν υπό την επήρεια του μεγαλείου που έχει σκορπίσει παντού ο Κριστιάν Ντιόρ, μετά τον θρίαμβο του New Look, η μόδα παρέμενε αχόρταγη γι’ ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις. Υπό την επήρεια της γαλλικής κυριαρχίας ο 30χρονος σχεδόν Πιέρ Καρντέν παρουσίασε το 1951 την πρώτη του κολεξιόν.