O  καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε για το εμβόλιο και την πιθανότητα να χρειαστεί νέο αν γίνει σοβαρή μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις που έχουν γίνει στον ιό δεν μας ανησυχούν», τονίζοντας πως έχουμε πλέον τις τεχνολογίες, έτσι ώστε, αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός, μέσα σε έξι βδομάδες να έχουμε νέο εμβόλιο, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα, όμως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κορωνοϊός αλλάζει πολύ αργά, δεν αλλάζει δραματικά. Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και δεν έχει αλλάξει τόσο ώστε τα εμβόλια να μην τον πιάνουν, είπε ο κ. Μόσιαλος. «Υπάρχει η δυνατότητα στη νέα μετάλλαξη, να έχουμε και νέο εμβόλιο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν μόνο προστατευόμαστε από το εμβόλιο ή αν σταματάει και τη διασπορά.

Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, όσοι κάνουν το εμβόλιο δεν θα έχουν βαριά συμπτώματα. «Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να προσέχουμε όλοι». 

Επίσης, επισήμανε ότι «δεν θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός από τον πλανήτη, αλλά θα υπάρχουν πολύ λίγα κρούσματα».

Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος ανάφερε ότι, από το μέτωπο των φαρμάκων, γνωρίζουμε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν λειτουργούν στις βαριές περιπτώσεις.

Μέχρι να έχουμε ικανό αριθμό εμβολιασμένων τα μέτρα δε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν. Ωστόσο, ο καθηγητής είναι αρκετά αισιόδοξος.

Το Μάρτιο, όπως φαίνεται, θα χαλαρώσουν αρκετά οι περιορισμοί, οπότε και θα έχουμε αποτελέσματα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με την εκτίμησή του.