Εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, διακινούνται φωτογραφίες από τις παραλαβές εμβολίων που χρειάζονται αποθήκευση -80 έως -65C (αυτό είναι σωστό), συνοδευόμενες από ανακρίβειες, καυστικούς σχολιασμούς και ειρωνεία.
«Τι φορτηγά είναι αυτά, για κοτόπουλα; Γιατί δεν αχνίζουν; Που είναι το υγρό άζωτο; Αυτά είναι χαρτοκιβώτια για μπριζόλες; Όχι – 80C δεν πετυχαίνεις έτσι αλλά ούτε -8C» και διάφορα άλλα πιο επιτυχημένα ή πιο πιπεράτα.
Λοιπόν…
Τα κιβώτια που παραλαμβάνονται αποτελούνται από ένα εξωτερικό χαρτοκιβώτιο. Αυτό που βλέπουμε και χλευάζουμε.
Αυτά που ΔΕΝ βλέπουμε τώρα…
– Μέσα υπάρχει επένδυση από εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) μεγάλου πάχους, το οποίο είναι το υλικό με τις καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες και μηδαμινή υδαταπορροφητικότητα.
-Ακολουθεί εσωτερικό χαρτοκιβώτιο που εμπεριέχει δισκία με 195 φιαλίδια εμβολίων ανά δισκίο που το κάθε φιαλίδιο αντιστοιχεί σε 5 δόσεις εμβολιασμού.
-Το διάκενο μεταξύ της επένδυσης XPS και του εσωτερικού χαρτοκιβωτίου, γεμίζετε με ξηρό πάγο σε ειδική μορφή ώστε να είναι αργής απόψυξης. Ο ξηρός πάγος είναι η στερεή μορφή του διοξειδίου του άνθρακα σε θερμοκρασία -78,5C.
– Η μεταφορά γίνεται με κλιματιζόμενα οχήματα σε θερμοκρασίες -15 έως -25C ώστε να συντηρείται ο ξηρός πάγος μέσα στην επένδυση της εξηλασμένης πολυστερίνης.
– Με την παραλαβή, υπάρχει αρκετός χρόνος για μεταφορά των κιβωτίων σε εξωτερικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, αποσυσκευασία και αποθήκευση των φιαλιδίων σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους και θερμοκρασίες από -80C έως – 65C.
– Από την ώρα που θα βγουν τα εμβόλια από τους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους, υπάρχει ένα περιθώριο 5 ημερών που μπορούν να συντηρηθούν σε θερμοκρασίες από 2C έως 8C χωρίς να απολέσουν τις δραστικές τους ιδιότητες.
– Η μεταφορά τους από τους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους μέχρι τα εμβολιαστικά κέντρα, γίνεται με ανάλογες ειδικές συσκευασίες (TCP – Temperature Controlled Packaging) με επένδυση εξηλασμένης πολυστερίνης (XPS), που τον ξηρό πάγο αντικαθιστούν ειδικές παγοκύστες γέλης, ώστε μέχρι να φτάσουν στα συνήθη ψυγεία συντήρησης των εμβολιαστικών κέντρων, η θερμοκρασία να διατηρείται μεταξύ 2C – 8C.
– Κάθε συσκευασία περιέχει Data Logger (καταγραφικό θερμοκρασίας) όπου διαβάζονται τα στοιχεία κατά την αποσυσκευασία στα εμβολιαστικά κέντρα και αν σε οποιοδήποτε σημείο της διακίνησης η θερμοκρασία έχει κατέβει κάτω από 2C ή υπερβεί τους 8C, τα εμβόλια απορρίπτονται ως ακατάλληλα.
Αυτά για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται…
Αδιανόητο το ότι κάποιοι αδυνατούν να το επικοινωνήσουν και να το εξηγήσουν!
Νίκος Ιωσήφ, Γενικός Διευθυντής Βιομηχανίας κλάδου Υγείας