Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η στήλη αυτή τρέφει μεγάλο σεβασμό στον όμιλο Λάτση, οπότε η κάθε προσέγγιση που γίνεται και θα γίνεται εφεξής, αποσκοπεί στην ενημέρωση του βασικού μετόχου όσον αφορά τις επιλογές της διορισμένης από αυτόν διοίκησης.
Διαβάζω λοιπόν το τελευταίο διάστημα τις ανακοινώσεις με τυμπανοκρουσίες, της συμμετοχής στο ΔΣ της Lamda επωνύμων επιχειρηματιών.
Αρχικά ήταν ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο επονομαζόμενος και Κούτρης, λόγω της ομοιότητας του με τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.  Μετά ακολούθησε ο Κάτσος που μόλις είχε πουλήσει σε πολύ καλή τιμή τη φαρμακοβιομηχανία και στη συνέχεια ο Οδυσσέας Κυριακοπουλος, ο γνωστός γόνος της Βαρυτίνης και των Βωξιτών, του οποίου άρεσε να παίζει με τα τρενάκια του στο υπόγειο του σπιτιού του και σύμφωνα με τον αστικό μύθο να κάνει τον σταθμάρχη!!! Τσαφ, τσουφ…
Ακολούθησε ο Γεράρδος από το Πλαίσιο και εσχάτως η Καλυψώ Νομικού της εφοπλιστικής οικογένειας και  η Ιωάννα Παπαδόπουλου των ομώνυμων μπισκότων. Για την τελευταία λέγεται στην πιάτσα ότι μπήκε στο ΔΣ της Lamda με συστάσεις από τα υψηλά δώματα των Ελληνικών Πετρελαίων!!!
Η πασαρέλα επωνύμων επιχειρηματιών πρώην και νυν στο ΔΣ της Lamda καταρχήν μου φέρνει στο νου τα ΔΣ των συστημικών τραπεζών πριν τα πιστωτικά ιδρύματα πέσουν έξω και πριν μπουν στο παιχνίδι ΕΚΤ, SSM και ΤΧΣ επιβάλλοντας τεχνοκράτες!
Τότε, όταν στις διοικήσεις των τραπεζών οι επιχειρηματίες ήταν ο κανόνας, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είτε έπαιρναν θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες ασκώντας επιρροή τα οποία τα έβγαζαν στην Ελβετία ή τα έκαναν ακίνητα στο Μανχάταν, το Λονδίνο και το Σεν Μόριτς, είτε έπαιρναν εργολαβίες την κατασκευή των υποκαταστημάτων ή ακόμη αγόραζαν και πούλαγαν ακίνητα προς ίδιον όφελος.
Σε απλά λόγια οι επιχειρηματίες υποτίθεται ότι έδιναν μια αίγλη, ένα prestige στα ΔΣ των τραπεζών και ως αντίκρισμα λάμβαναν επιρροή και παρέμβαση για να κάνουν μπίζνες ή μεσολαβήσεις, με ειδικούς όρους και προνομιακές συνθήκες.
Επί του προκειμένου τώρα, θέλω να πιστεύω ότι η πασαρέλα της Lamda θα της βγει σε καλό. Φοβάμαι όμως ότι οι περισσότεροι εξ αυτών όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν αποφασιστικά και επί της ουσίας το project, καθώς το κυρίαρχο που τους απασχολεί είναι η προσωπική προβολή, οι πιθανές δουλειές που μπορεί να γίνουν μόλις το έργο ολοκληρωθεί και η σχέση που διαμορφώνουν με τον όμιλο Λάτση και ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται.
Σε επίπεδο παραγωγής έργου είναι προφανές πως το ΔΣ θα είναι αποδυναμωμένο, δεν αποτελείται πλήρως από ομάδα που θα τρέξει με αποφασιστικότητα ένα μεγάλο όραμα! Ενδεχομένως ο Οδυσσέας Αθανασίου θεωρεί ότι μπορεί να τα τρέξει όλα μόνος του και δεν χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από ικανούς τεχνοκράτες που ξέρουν τη δουλειά!
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο εν Ελλάδι επικεφαλής της Lamda μπορεί -προς το παρόν- να κοιμάται ήσυχος. Διότι ουδείς εκ των νέων μελών του ΔΣ δεν πρόκειται να τον απειλήσει …