«Επιτρέπεται» να φιλάω το παιδί μου στο στόμα; Ο συγκεκριμένος τρόπος έκφρασης αγάπης συζητείται πολύ έντονα μεταξύ γονέων αλλά και ψυχολόγων με τις απόψεις να διίστανται.

Τι λένε οι ειδικοί

Τα χείλη και το στόμα είναι τα προσωπικά όρια του σώματος ενός παιδιού, όπως εξηγεί η κορυφαία Αμερικανίδα ψυχολόγος Δρ Σαρλότ Ρέζνικ. «Όταν φιλάτε ένα παιδί στα χείλη, του δείχνετε ότι κάποιος μπορεί να εισβάλει στον προσωπικό του χώρο, καταπατώντας τα προσωπικά του όρια. Αυτό μπορεί να γίνεται επίσης με την πολύ σφιχτή αγκαλιά σε σημείο που να το “πνίγει”, με το τάισμα με το ζόρι ακόμη και με το γαργάλημα την ώρα που το παιδί δείχνει να μην το θέλει. Έτσι, οι επεμβατικοί γονείς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του παιδιού τους να αναπτύξει ένα “σύνδρομο θύματος” με την έννοια της αδυναμίας να πει «όχι» και της διαχείρισης των προσωπικών του ορίων»

H Δρ.Ρέζνικ ισχυρίζεται επίσης ότι ένα πεταχτό φιλί στα χείλη από τους γονείς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ρόλων στο παιδί. «Εάν αρχίσουμε να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα όταν είναι μικρά, τίθεται το ερώτημα “Πότε σταματάμε;”. Εκεί έγκειται η σύγχυση. Μια λύση θα μπορούσε να είναι το να σταματάμε να φιλάμε τα παιδιά στα χείλη την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δε μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα πρέπει να γίνει αυτό, αφού το κάθε παιδί ωριμάζει με τον δικό του ρυθμό».

Ναι, αλλα υπάρχει και η άλλη άποψη της Δρ. Φιόνα Μάρτιν από το Κέντρο Παιδοψυχολογίας του Σίδνεϋ, η οποία ισχυρίζεται ,ότι είναι φυσιολογικό και υγιές το να δείχνουν οι γονείς και με αυτό τον τρόπο αγάπη προς τα παιδιά τους και ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι φιλώντας τα παιδιά στα χείλη μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε προβλήματα αργότερα και μπορεί να τα μπερδέψει σχετικά με το ποιόν επιτρέπεται να φιλούν.