Παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων τα σπίτια στολίζονται γιορτινά και γεμίζουν με πολύχρωμα λαμπιόνια ενώ δεν ξεχνάμε και την αγαπημένη μας συνήθεια που δεν είναι άλλη από τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Το πιο συνηθισμένο στολίδι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι βεβαίως οι μπάλες που κοσμούν τα έλατα είτε είναι φυσικά είτε όχι. 

Πώς φτάσαμε όμως να στολίζουν το έλατο με μπάλες;

Τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με την ιστορία, οι Γάλλοι στόλιζαν τα δέντρα τους, στις γιορτές με καρπούς, όπως καρύδια, μήλα, πορτοκάλια και λουλούδια.

Όμως το 1858 ήταν μια χρονιά μεγάλης ξηρασίας για τη Γαλλία. Το αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν να μείνουν τα έλατα χωρίς φρέσκους καρπούς αφού η παραγωγή είχε μειωθεί δραματικά.

Για να μη μείνουν, όμως, άδεια τα κλαδιά τους, ένας υαλουργός από το χωριό Goetzenbruck αποφάσισε να φτιάξει όλα τα στολίδια από γυαλί.

Αυτή ήταν και η αρχή του εθίμου που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνοντας στο σήμερα που κρεμάμε στα χριστουγεννιάτικα δέντρα λογιών λογιών μπάλες από διάφορα υλικά και σε διάφορα μεγέθη και χρώματα.