Λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, Ηνωμένο Βασίλειο κι Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία σηματοδοτώντας μεν το τέλος ενός τετραετούς διαλόγου το οποίο δε αποκάλυψε τα σημάδια ενός πολιτισμικού χάσματος που δεν προβλέπεται να επουλωθεί.

Και οι δύο πλευρές παρουσιάζουν τη συμφωνία ως πολιτική νίκη από την απειλή ενός «χωρίς συμφωνία» Brexit, σενάριο που θα αποτελούσε τον εφιάλτη για τις οικονομίες και των δύο.

«Σώζεται» το Ηνωμένο Βασίλειο, απομένουν 27 τα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Ωστόσο αυτή η συμφωνία είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «λεπτή» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις ποσοστώσεις και στα τιμολόγια, αλλά δεν αποφεύγει τους ρυθμιστικούς ελέγχους στα εμπορεύματα στα σύνορα, κάτι που οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως θα προκαλούσε χάος στα λιμάνια, με αύξηση των τιμών ακόμη και με βασικές ελλείψεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ το 2016 και μετά από χρόνια πολιτικής με «κλωθογυρίσματα» αποχώρησε τελικά στις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Οι διαπραγματευτές μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου κλείνουν μετά από μήνες.

Για τις περισσότερες από αυτές τις στιγμές φαινόταν ότι δεν θα μπορούσαν να σπάσουν το αδιέξοδο, το οποίο επικεντρώθηκε στο πώς να σταματήσει η Βρετανία να κερδίσει ένα άδικο πλεονέκτημα στους πρόσφατα αποχωρισμένους γείτονές της και στα αλιευτικά δικαιώματα.

Η αρχική ψηφοφορία για το Brexit αποφασίστηκε στο 52% έναντι του 48% αλλά οι δημοσκοπήσεις τώρα δείχνουν με συνέπεια ότι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ήταν λάθος παρά σωστό.

Το Brexit έχει ακόμα εκατομμύρια υποστηρικτές. Το βλέπουν ως τρόπο απελευθέρωσης από τους κοινούς κανόνες της Ευρώπης, επιτρέποντας στη Βρετανία να επιτύχει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες και να ελέγξει τα σύνορά της συνήθως ως έναν ευφημισμό για αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση.

Αλλά οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι οποιαδήποτε μορφή Brexit θα βλάψει το Ηνωμένο Βασίλειο οικονομικά, μια αναπόφευκτη συνέπεια της εγκατάλειψης του μεγαλύτερου πολιτικού και οικονομικού συλλόγου στον κόσμο.

 

 

Φέτος, ο Covid-19 προκάλεσε τη χειρότερη βρετανική ύφεση των τελευταίων 300 ετών. Ο πόνος που προκαλεί το Brexit προβλέπεται να είναι ακόμη χειρότερος.

Οι εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης λένε ότι ακόμη και μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα ήταν αρκετή για την αντιστάθμιση αυτής της ζημιάς.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί κριτικοί ανησυχούν ότι σε έναν κόσμο όπου η Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες ανταγωνίζονται για μια ηγεμονική επιρροή, σε αυτή τη φάση η Βρετανία, εγκαταλείποντας την ΕΕ. θα βρεθεί να έχει τον ρόλο του outsider.