Από τον Ιανουάριο του 2021 θα τεθούν ξανά σε εφαρμογή οι χρεώσεις περιαγωγής (roaming) που εξαλείφθηκαν μετά από πολλά χρόνια για τους Ευρωπαίους.

Οι ευρωπαίοι πολίτες όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν χρειάζεται να καταβάλλουν επιπλέον ποσά για να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο. Αυτό είναι γνωστό ως «περιαγωγή» ή «περιαγωγή σαν στο σπίτι σας». Για τις κλήσεις (σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα), τα γραπτά μηνύματα (SMS) και τις υπηρεσίες δεδομένων ισχύουν οι εγχώριες χρεώσεις, δηλ. οι ίδιες τιμές που ισχύουν για τις κλήσεις, τα μηνύματα και τα δεδομένα στο τόπο κατοικίας του κάθε συνδρομητή.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει επίσης για τις κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα που λαμβάνει ο κάποιος ενώ βρίσκετε στο εξωτερικό – δεν χρεώνεστε επιπλέον όταν λαμβάνετε κλήσεις ή μηνύματα κατά την περιαγωγή, ακόμη και αν το πρόσωπο που καλεί χρησιμοποιεί διαφορετικό πάροχο υπηρεσιών.

Κάθε φορά που αλλάζετε χώρα εντός της ΕΕ, θα πρέπει να λαμβάνετε γραπτό μήνυμα από την εταιρεία σας που θα σας ενημερώνει ότι βρίσκεστε υπό καθεστώς περιαγωγής και θα σας υπενθυμίζει την πολιτική εύλογης χρήσης.