Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σχετικά με τις επιδημιολογικές εξελίξεις στη χώρα μας έκανε έκκληση για προσοχή απ’ όλους ενόψει εορτών.

«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα» επεσήμανε και τόνισε πως «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι δυνάμεις της αστυνομίας θα είναι παντού».

«Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε με μεγάλες παρέες. Υπενθυμίζουμε τι θα ισχύσει στις γιορτινές ημέρες:

-Μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.

-Η απαγόρευση από τις 10 έως τις 5 το πρωί θα συνεχιστεί χωρίς εξαίρεση. Μόνη εξαίρεση στο εύρος των ελέγχων και ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο φορτίο.

-Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα
-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων. Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς» δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ.

Σχετικά με την εικόνα της δυτικής Αττικής  ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως οι σαρωτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία.

Στον Ασπρόπυργο καταγράφησαν 179 ενεργά κρούσματα, στην Ελευσίνα 78 και 25 στη Μάνδρα.

 

Γκίκας Μαγιορκίνης: Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε πως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μειώθηκε και έτσι είχαμε κατά 15% λιγότερες διαγνώσεις απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.

«Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται. Ωστόσο, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Στην Αττική έχουμε 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 28% λιγότερες διαγνώσεις. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται έως και τρεις φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αθήνα. Στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη παραμένει υψηλά το ιικό φορτίο, ενώ στις άλλες περιοχές εμφανίζει μείωση» σημείωσε ο καθηγητής. 

«Ο κλειστός χώρος, με τραγούδια και χωρίς μάσκα, είναι εστία υπερμετάδοση. Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας. Αν συναντηθούμε, καλό θα ήταν να είναι με τους ίδιους και να αποφύγουμε τους ηλικιωμένους.»

Τήρηση των μέτρων:

-Να φοράμε μάσκα
-Να μην αγκαλιαζόμαστε και φιλιόμαστε
-Να αερίζεται ο χώρος
-Να αποφύγουμε ηλικιωμένους
-Αν έχετε συμπτώματα να μην επισκεφθείτε κανέναν και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην πλατφόρμα των τυχαιοποιημένων ελέγχων και επεσήμανε πως έως τις 5 το απόγευμα είχαν γραφτεί 5.000 εθελοντές.