Από σήμερα το πρωί μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα θέρμανσης που φτάνει τα 650 ευρώ για φέτος, αφού χθες βράδυ «άνοιξε» η πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών για τους δικαιούχους. Για πρώτη φορά το επίδομα θα εισπράξουν και όσοι χρησιμοποιούν εκτός από πετρέλαιο θέρμανσης επιπροσθέτως φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα ή και πέλετ. Εξαίρεση θα αποτελέσει μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δεν θα επιδοτείται αφού οι πολίτες που είναι οικονομικά ευάλωτοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά τιμολόγια ρεύματος.
Το πρώτο βήμα για την υποβολή είναι η είσοδος στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με γνωστοποίηση του Ταχυδρομικού Κώδικα της περιοχής διαμονής. Ο ΤΑΧΥΚΩΔ οδηγεί απευθείας σε βασικό συντελεστή, που θα δώσει το τελικό ποσόν που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα. Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να είναι:
-έγγαμοι
-άγαμοι
-χήρες και χήροι
-σε σύμφωνο συμβίωσης
-εν διαστάσει
-διαζευγμένοι
ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατοικία ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη αρκεί να είναι η κύρια κατοικία.
Στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Ποια είναι όμως τα κριτήρια επίδότησης;
Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:
1)Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
2)Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
3)Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Για φέτος η αγορά πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στα 80-85 λεπτά το λίτρο, δηλαδή όσο και τον περασμένο Απρίλιο.
 
ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το ύψος του επιδόματος πάντως (με πλαφόν τα 650 ευρώ από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι και «πάτωμα» τα 80 ευρώ) δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί και θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις. Βασικό πρόβλημα είναι οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και η εκκαθάρισή τους ώστε να πιστωθεί το τελικό ποσό στους δικαιούχους. Το επίδομα για φυσικό αέριο θα δοθεί με βάση τους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο μέχρι και τον επόμενο Απρίλιο.
Το επίδομα θα προκύπτει από τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία. Ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει αγοράσει καύσιμα διπλάσιας αξίας το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2021. Συνεπώς, αν κάποιος έχει επίδομα 200 ευρώ θα πρέπει να αγοράσει καύσιμο με αξία τουλάχιστον 400 ευρώ για να πιστωθεί στο λογαριασμό του.
Αν δεν πετύχει το διπλάσιο τότε θα εισπράξει το μισό επίδομα των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.
Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν :
– Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το υπουργείο είχε πρόθεση, το ποσό του επιδόματος συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ να πιστωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάτι το οποίο σήμερα φαντάζει έως αδύνατον.
– Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου του 2021.
 
ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
Θα ισχύσει νέο σύστημα που βασίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 «τετράγωνα διαστάσεων 750μΧ750μ», ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι θα προκύπτουν και οι ανάγκες για θέρμανση οι οποίες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το υψόμετρο, την απόσταση από τη θάλασσα και άλλες παραμέτρους. Για κάθε «τετράγωνο» υπάρχει συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα των 600 ευρώ και το αποτέλεσμα της πράξης θα είναι το επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. Για αυτό και το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό ενώ οι συντελεστές θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο.
Η απόφαση ρυθμίζει τα κλιμάκια της επιδότησης σε όλη την χώρα ώστε ο κάθε δικαιούχος να μπορεί να υπολογίσει το σύνολο του επιδόματος και να αποφασίσει ποια ποσότητα καυσίμου θα προμηθευτεί.