Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 1.600 χλμ. αυτονομίας παρουσίασε μία μικρή εταιρία με την ονομασία Aptera.
Πρόκειται για ένα όχημα με τρεις τροχούς, το οποίο χρησιμοποιεί τη σχεδίασή του σε μεγάλο βαθμό, ώστε να πετύχει αυτή την εντυπωσιακή αυτονομία. Για την ακρίβεια, το σχήμα που έχει εξασφαλίζει ότι ο αεροδυναμικός συντελεστής έχει πέσει στο Cd 0.13. Ενδεικτικά, μία από τις χαμηλότερες τιμές που έχουμε δει ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής είναι στη Mercedes A-Classsedan, η οποία έχει Cd 0.22.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατανάλωση να πέφτει στις 6.2 kWh/100 χλμ. Μία συνηθισμένη τιμή για τα ηλεκτρικά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι οι 15 kWh/100 χλμ.
Όμως, για να πετύχεις αυτονομία που αγγίζει τα 1.600 χλμ. με μία φόρτιση, δεν αρκεί να έχεις χαμηλή κατανάλωση, πρέπει να συνδυαστεί με μεγάλη μπαταρία. Όντως, η χωρητικότητα των συστοιχιών που έχει τοποθετήσει η Aptera μπορούν να αποθηκεύσουν 100 kWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Για να κατανοήσουμε πόσο μεγάλο νούμερο είναι αυτό, θα αναφέρουμε ότι συνήθως τα ηλεκτρικά έχουν μπαταρίες με χωρητικότητα από 40 μέχρι 70 kWh. Ειδικές εκδόσεις όπως είναι το Tesla Model S Long Range μπορεί να πλησιάσουν το Aptera, με το αμερικανικό μοντέλο να έχει 95 kWh. Όμως, αυτά τα νούμερα αποτελούν εξαίρεση.
Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, οι άνθρωποι της Aptera έχουν τοποθετήσει και φωτοβολταϊκά πάνελ. Ο βασικός εξοπλισμός έχει μόνο στην οροφή, ενώ προαιρετικά μπορούν να τοποθετηθούν και σε καπό και πορτμπαγκάζ. Με όλα τα πάνελ τοποθετημένα, σε μια ηλιόλουστη μέρα παράγεται ενέργεια αρκετή για την κάλυψη περίπου 40 χλμ.
Η έκδοση που αναφέραμε θα είναι η κορυφαία. Το ιδιαίτερο ηλεκτρικό μοντέλο θα ξεκινάει με μπαταρίες των 25 kWh. Αν η χωρητικότητα σας φαίνεται μικρή, σύμφωνα με την εταιρία αυτό το φορτίο επαρκεί για την κάλυψη 402 χλμ. Πιο πάνω θα υπάρχει έκδοση με 40 kWh και 644 χλμ. ενώ πριν την κορυφή συναντάμε ακόμα μία έκδοση. Εδώ οι μπαταρίες είναι στις 60 kWh και η αυτονομία αγγίζει τα 966 χλμ.
Διαφορετικές εκδοχές θα υπάρχουν και σε επίπεδο κινητήρων.
Αν και η Aptera δεν ανακοίνωσε την ισχύ των διαφόρων επιλογών, αναφέρει ότι οι προσθιοκίνητες εκδόσεις θα χρειάζονται 5.5 δευτερόλεπτα για το 0-96 χλμ./ώρα, ενώ στις εκδόσεις με κίνηση σε όλους τους τροχούς ο χρόνος θα πέφτει στα 3.5 δευτερόλεπτα.
Σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη της μεγάλης αυτονομίας αλλά και των εντυπωσιακών επιδόσεων είναι το χαμηλό βάρος. Ακόμα και η έκδοση με τη μεγαλύτερη μπαταρία, εκείνη των 100 kWh, δεν ζυγίζει πάνω από 1.000 κιλά.
Όσο για τη φόρτιση, η εταιρία αναφέρει ότι σε ταχυφορτιστή το μοντέλο μπορεί να ανακτήσει μέχρι και 800 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μία ώρα.
Οι τιμές του Aptera ξεκινούν από τις 25.900 δολάρια (21.390 ευρώ) και φτάνουν μέχρι τις 46.000 δολάρια (37.989 ευρώ).