Το σημαντικό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ έφερε οργανωμένη εθελουσία έξοδο εργαζομένων από την επιχείρηση ώστε ο επενδυτής-νικητής το φθινόπωρο να έχει τη δυνατότητα προσλήψεων της δικής του επιλογής.
Η διοίκηση  του ΔΕΔΔΗΕ θα «ελαφρύνει» την εταιρία μέσα στο 2021 εφαρμόζοντας  εθελούσια για όποιον εργαζόμενο:
α) θεμελιώνει δικαίωμα πλήρους κύριας σύνταξης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και επιπλέον, συμπληρώνει το όριο ηλικίας των 62 ετών
β) συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας του και τουλάχιστον 15 έτη συνολικής υπηρεσίας στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ.
Οι εργαζόμενοι αυτοί θα παραιτηθούν, διαφορετικά οι συμβάσεις εργασίας τους θα καταγγελθούν από την εταιρεία.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα καταβάλλει ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 20.000 ευρώ σε όσους εργαζόμενους αποχωρήσουν οικειοθελώς, ακόμα και αν δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας. Είτε αποχωρούν όμως οικειοθελώς, είτε καταγγέλλεται η σύμβασή τους, η αποζημίωση που θα καταβληθεί στους εργαζομένους που θα αποχωρήσουν από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 15.000 ευρώ.
Στον ΔΕΔΔΗΕ θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις μετά και το μεγάλο ενδιαφέρον για την εταιρία. Όπως είχε αναφέρει από την αρχή το radar.gr οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν σαφώς πάνω από 10 (ενώ οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν αναφέρονταν σε 5-6 το πολύ.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το αρχικό ενδιαφέρον έφτασε τις 20 εταιρίες και χρηματοδοτικά σχήματα (funds) κατά μόνας ή σε συνεργασία. Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ με επικεφαλής τη Goldman Sachs βολιδοσκόπησαν 76 πιθανούς επενδυτές από τους οποίους περίπου 20 ανταποκρίθηκαν τελικά. Με αυτούς τους 20  καθορίστηκαν συναντήσεις για διευκρινίσεις και πληροφορίες επί της διαδικασίας πώλησης.Ανάμεσά τους σύμφωνα  με πληροφορίες από τους συμβούλους, ο «ιταλός  Διαχειριστής» ΤΕRΝΑ,  η βελγική ΕLIA, η BlackRock, η γαλλική RΤΕ (100% θυγατρική της κρατικής γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού EdF) και οι  κινέζοι με  South Power Grid και State Grid Corporation of China (SGCC) καθώς και μεγάλο καναδικό fund.
Όπως είναι γνωστό, για επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ  με το «μπόνους» της ουσιαστικής συνδιοίκησης,  θα υπάρχει οριστική εικόνα στις 29 Ιανουαρίου οπότε και έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία.
ΓΙΑΤΙ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Από μεγάλο οίκο του εξωτερικού που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται ανάλογες περιπτώσεις μας επισήμαιναν πως «το ενδιαφέρον για το ΔΕΔΔΗΕ ήταν αναμενόμενο αφού η εταιρία έχει   μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) περί το 6,7% την περίοδο 2021-2025 όταν σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν ξεπερνά το 2,5%-3%., ενώ και το ρυθμιστικό πλαίσιο που όρισε η κυβέρνηση είναι πολύ ευνοϊκό  καθιερώνοντας μεταξύ άλλων τέσσερις μορφές κινήτρων – αντικινήτρων (bonus – malus), με τον διαχειριστή, αναλόγως με την επίτευξη των στόχων, να μπορεί να αυξάνει και τα έσοδά του. Επιπλέον ο ΔΕΔΔΗΕ αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός διανομέας ενέργειας στην Δυτική Ευρώπη που πωλείται ως προνομιακό utility» συμπληρώνουν.
Προσθετικά, έλληνας μπανκιέρης από τους πλέον έμπειρους (και τους πιο …καθαρούς) που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις μας είπε πως «τα funds που ενδιαφέρθηκαν διαθέτουν πλέον ασύλληπτη ρευστότητα επειδή σχεδόν ολόκληρο το 2021 λόγω της καταστροφικής πανδημίας δεν …κουνήθηκε φύλλο σε αγοραπωλησίες και επενδύσεις με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει τεράστιο  ύψος αδιάθετων  κεφαλαίων που αναζητούν διέξοδο επένδυσης αφού τα επιτόκια είναι πλέον αρνητικά!»
Επίσης, πρώην διοικητής ενεργειακής ΔΕΚΟ με επιτυχίες στο ενεργητικό του μας έλεγε πως «η σύγχυση λόγω πανδημίας, η συσσώρευση κεφαλαίων αλλά και τα …εξευτελιστικά επιτόκια διεθνώς έχουν κάνει τον ΔΕΔΔΗΕ  που λειτουργεί σε καθεστώς ουσιαστικά εγγυημένων αποδόσεων, ιδιαίτερα ελκυστικό ως επένδυση, παρά τις αντιδράσεις και αντιρρήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, που είναι μεν σεβαστές αλλά μάλλον ξεπερασμένες πλέον. Επιπλέον  στοιχείο για τη χώρα μας είναι η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».
Στην κυβέρνηση επίσης, κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο «με επιτυχή καρποφορία δείγμα και του θετικού επενδυτικού κλίματος που καλλιεργεί μεθοδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Κορυφαίο και έμπειρο στέλεχος της   ΔΕΗ έλεγε εξάλλου στο radar.gr ότι η «επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει  τα έσοδα από την πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ πρωτίστως για την μείωση του υπέρογκου χρέους  που φτάνει τα 3,9 δις ευρώ και είναι πλέον επικίνδυνο για τη λειτουργία της. Επίσης θα  επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφού το παραγωγικό δυναμικό της σε ΑΠΕ θα  αυξηθεί σε 1,5 γιγαβάτ το 2023 από 200 μεγαβάτ πέρυσι».