Τα περισσότερα καταστήματα στο Χωριό του Αϊ-Βασίλη είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες «τρέχουν» μόνοι τους τις λιγοστές δουλειές που έχουν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να βρουν δουλειά.

Υπολογίζεται πως, λόγω Covid-19, χάθηκαν 11.000 θέσεις εργασίας στη Λαπωνία και ο δείκτης ανεργίας τον Οκτώβριο ήταν 11,9%, σε μια περιοχή που ένας στους δέκα εργάζεται στον τουριστικό κλάδο. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι σε ισχύ (υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα 10 ημερών) από σχεδόν όλες τις χώρες της Ε.Ε., εκτός από τις γειτονικές με χαμηλό δείκτη μεταδοτικότητας, και η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει, ώστε να αποφευχθούν τα ταξίδια την εορταστική περίοδο.

Τα φετινά Χριστούγεννα καταγράφεται 90% μείωση των τουριστών, καθώς στο Χωριό του Αϊ-Βασίλη, οκτώ χιλιόμετρα βόρεια του Ροβανιέμι, συρρέουν συνήθως 500.000 επισκέπτες ετησίως. Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι οικονομικές απώλειες φτάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο εγχώριος τουρισμός ελάχιστα θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. Υπολογίζεται πως από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 ο τουριστικός κλάδος στη Λαπωνία θα χάσει 700 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως παντού, έτσι και στο «σπίτι» του Αϊ-Βασίλη έχουν τεθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μάσκες και αντισηπτικά, αν και είναι απίθανο να υπάρξει συνωστισμός.

Γράμματα από τα παιδιά

Οι πέντε εργαζόμενοι του Ταχυδρομείου αδειάζουν κούτες με γράμματα και διαχειρίζονται τις πωλήσεις γραμματοσήμων και αναμνηστικών. Εξω από το κτίριο τρία αλπακά περιφέρονται μαζί με τους λιγοστούς τουρίστες. Οι τάρανδοι, ένα ζώο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγαπημένο άγιο των παιδιών, κυκλοφορούν και αυτοί ελεύθεροι όταν δεν τους έχουν μισθώσει για τις ημερήσιες εκδρομές στις γύρω περιοχές. Η απουσία τουριστών φέτος στη Λαπωνία της Φινλανδίας έχει φέρει σοβαρές οικονομικές απώλειες για όλους στην περιοχή και, κυρίως, τους ιδιοκτήτες των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων που μεταφέρουν σε έλκηθρα τους επισκέπτες σε μονοήμερες εκδρομές. Το κόστος διατροφής και εκπαίδευσης των περίπου 8.000 χάσκι έχει γίνει δυσβάστακτο για τους περίπου εκατό ιδιοκτήτες, δυσκολίες που βρέθηκαν στο επίκεντρο συζητήσεων στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας, που όμως εκτιμάται ότι δεν έχει συνδράμει αρκετά.

Για τα παιδιά, φυσικά, η μοναδική σκέψη τους είναι αν θα λάβουν φέτος τα δώρα τους και γι’ αυτό πήρε θέση ο Αϊ-Βασίλης, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο: «Εδώ στον Αρκτικό Κύκλο, στο Ροβανιέμι της Λαπωνίας είμαστε εξαιρετικά προετοιμασμένοι για τα Χριστούγεννα, όπως πάντα. Είμαστε υγιείς και έτοιμοι για το μεγάλο ταξίδι σε όλο τον κόσμο, να μοιράσουμε δώρα παντού».

Ψηφιακά ταξίδια στο Ροβανιέμι

Όσοι δεν κατάφεραν να επισκεφθούν φέτος το Χωριό του Αϊ-Βασίλη έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσω του υπολογιστή τους. Η κρατική αεροπορική εταιρία της Φινλανδίας Finnair ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει οκτώ ψηφιακά ταξίδια στο Ροβανιέμι ανήμερα τα Χριστούγεννα. Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή ή άλλη συσκευή και το κόστος ανέρχεται σε 10 ευρώ, χρήματα που θα δοθούν στη Unicef για τα παιδιά που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Κατά την εικονική πτητική εμπειρία, οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στην πρώτη θέση των αεροπλάνων, για 30 λεπτά θα περιηγηθούν στο Βόρειο Σέλας, θα δουν το Ροβανιέμι από ψηλά και θα καταλήξουν στο Εργαστήριο του Αϊ-Βασίλη.