Στα κορυφαία στοιχήματα του 2021 τοποθετεί η Citigroup τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που είχε κάνει και το 2020 και αποδείχθηκε απόλυτα σωστή. Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως οι προοπτικές της Ελλάδας το επόμενο έτος είναι ισχυρές και πως η χώρα έχει να κερδίσει πολλά από την περαιτέρω στήριξη της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP, τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων καθώς και τους πόρους που θα εισρεύσουν στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως σημειώνει, η ρευστότητα των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων έχει βελτιωθεί σημαντικά και το επόμενο έτος αναμένεται η βελτίωση να… μεταδοθεί και στους πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους, με την ελληνική καμπύλη να γίνεται “υγιής”. Όπως σημειώνει η Citi σε νέα έκθεσή της για την αγορά ομόλογων, τα spreads της ευρωπεριφέρειας είναι πιθανό να συνεχίσουν να συρρικνώνονται, αλλά ο ρυθμός αυτής της συρρίκνωσης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί. Οι βασικοί οδηγοί της συνέχισης των καλών επιδόσεων των κρατικών ομολόγων της περιοχής είναι: οι αγορές της ΕΚΤ μέσα από το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, η δημιουργία και εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η συνέχιση στο κυνήγι των αποδόσεων από τους επενδυτές, οι εκπλήξεις στο μέτωπο της προσφοράς ομολόγων εν μέσω αυστηρότερων lockdown, ο ρυθμός εμβολιασμού και ανάπτυξης φαρμάκων και η πολιτική. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι κινήσεις των οίκων αξιολόγησης καθώς και το αυξανόμενο κύμα εκδόσεων πράσινων κρατικών ομολόγων. Η Citi επισημαίνει πως το μεγαλύτερο περιθώριο για ράλι το 2021 εντοπίζεται στα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα ενώ τα spreads των ομολόγων του πυρήνα της ευρωζώνης, είναι πιθανό να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα, με την αμερικάνικη τράπεζα να επισημαίνει πως οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα κινηθούν σταθεροποιητικά.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό trade ειδικότερα, η Citi επισημαίνει πως μία από τις βασικές της συστάσεις στις προοπτικές του 2020 ήταν η σύγκλιση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με αυτές των ιταλικών, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη και οι αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων της Ελλάδας από τους οίκους θα καθιστούσαν τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Αν και ο “μηχανισμός” ήταν διαφορετικός, τα ελληνικά ομόλογα κατέληξαν όντως να πληρούν τις προϋποθέσεις για αγορές από την ΕΚΤ φέτος, μέσω του έκτακτου QE πανδημίας PEPP. Επιπλέον, η Ελλάδα ήταν ο μόνος εκδότης ανάμεσα στις 11 μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης όπου η ακαθάριστη προσφορά ομολόγων (εκδόσεις) ήταν χαμηλότερη από τις αγορές της ΕΚΤ το 2020. Αυτό, μαζί με το κυνήγι των αποδόσεων από τους επενδυτές, έχει ήδη βοηθήσει στη σύγκλιση του spread Ελλάδας-Ιταλίας στις διάρκειες 12-15 ετών, το οποίο είναι και το σημείο της ελληνικής καμπύλης που έχει και τη μεγαλύτερη ρευστότητα.
Το 2021 η Citi αναμένει αυτή τη σύγκλιση των spreads να συνεχιστεί και να “μεταδοθεί” και στις μικρότερες διάρκειες, κυρίως λόγω της στήριξης από τις περαιτέρω αγορές ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το κυνήγι αποδόσεων και την σχετικά χαμηλή καθαρή προσφορά ελληνικών ομολόγων. Σημειώνεται πως η Citi εκτιμά πως οι ακαθάριστες ελληνικές εκδόσεις θα κινηθούν στα 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, έναντι 12 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι αγορές της ΕΚΤ στα 17 δισ. ευρώ.
Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα προτείνει την αγορά των 4ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών (λήξης Φεβρουαρίου 2025), επισημαίνοντας πως υπάρχει ωστόσο πιθανότητα να σημειωθούν κάποιες ρευστοποιήσεις προς τα τέλη του επόμενου έτους. Στόχος είναι ο μηδενισμός του spread, από 22,5 μονάδες βάσης σήμερα.