Ιώσεις: Τις κρατάμε μακριά. Υπάρχουν κάποιοι καθημερινοί κανόνες υγιεινής για να αποφύγουμε τις ιώσεις του χειμώνα. Τηρούμε τη σωστή υγιεινή των χεριών. Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με χλιαρό νερό και σαπούνι. Αυτό περιορίζει τη διασπορά των μικροβίων και κατά συνέπεια τις λοιμώξεις. Πρέπει απαραιτήτως να τα πλένουμε πριν την παρασκευή και την κατανάλωση φαγητού.  Πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά τη χειραψία με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως καταρροή, συνάχι, βήχα, φτέρνισμα. Μετά την επαφή με ζώα και φυσικά ύστερα από κάθε χρηματική συναλλαγή. Επίσης, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με βρώμικα χέρια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους και ειδικά εκείνους στους οποίους επικρατεί συνωστισμός. Αυτή η απλή τακτική θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα αν αρρωσταίνουμε συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού.

Δεν ντυνόμαστε βαριά. Η αντίληψη ότι τον χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά λόγω του κρύου είναι λανθασμένη και επομένως η συνήθεια να ντυνόμαστε σαν κρεμμύδι δεν μας προφυλάσσει από τις λοιμώξεις. Το μυστικό είναι να προσαρμόζουμε το ντύσιμό μας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τις δραστηριότητες που πρόκειται να κάνουμε και φυσικά με τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο κινούμαστε. Τα ρούχα θα πρέπει να μας επιτρέπουν να κινούμαστε με άνεση χωρίς να ιδρώνουμε. Επίσης, θα πρέπει να μπορούμε να τα βγάζουμε σε… δόσεις, οπότε είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε το ντύσιμο με πολύ χοντρά ρούχα και να προτιμάμε εκείνο με πιο ελαφριά, αλλά το ένα πάνω στο άλλο (π.χ. φανέλα, πουκάμισο, πουλόβερ).
Φτερνιζόμαστε κρύβοντας το στόμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας (έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη χειραψία να μην έχουμε σταγονίδια στην παλάμη μας). Επίσης, επιβάλλεται να βάζουμε τα χέρια μπροστά στο στόμα όταν βήχουμε.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ

Δεν έχουμε το στόμα κολλημένο στο ακουστικό, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο.
Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια) που βάζουν στο στόμα τους.
Επειδή η καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο, καλό είναι να μην επιζητούμε την πολλή ζέστη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20° C.

Δεν βγαίνουμε έξω αμέσως μετά το λούσιμο. Ύστερα από το στέγνωμα των μαλλιών με το σεσουάρ, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 15΄, ώσπου να φύγει η θερμότητα από το κεφάλι.