H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπερασπίστηκε το σχέδιο σαρωτικών αλλαγών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας πως η εισαγωγή υποψηφίων με «λευκές κόλλες» υποβαθμίζει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα πτυχία.

Η κ. Κεραμέως, απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «Υποστηρίζετε ότι πρέπει να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο υποψήφιοι με βαθμολογίες 1 και 2 ή γράφοντας μόνο το όνομά τους; Ή υποστηρίζετε ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πανεπιστήμιά μας; Είναι σωστό να εισέρχεται στο ίδρυμα κάποιος που το έχει δηλώσει ως διακοσιοστή επιλογή ή να εγγράφεται σε τμήμα που δεν πρόκειται να φοιτήσεις και να αποφοιτήσει και να παίρνει την θέση από κάποιον άλλο; Γνωρίζουμε όλοι ότι τουλάχιστον ένα 30% δεν αποφοιτά ποτέ; Θέλουμε ή όχι τα παιδιά μας να κάνουν στοχευμένες επιλογές και να έχουν πτυχίο με αντίκρισμα;».

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «κοροϊδέψει» γονείς και φοιτητές, προσφέροντας σπουδές χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. «Επιλέξαμε τον άλλο δρόμο ώστε να δούμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν και στην συνέχεια να προσφέρουμε στα παιδία μας σπουδές με εργασιακό αντίκρισμα» τόνισε.

Νωρίτερα ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε σχέδιο για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας. Αναφορικά με το επαγγελματικό νομοσχέδιο υποστήριξε πως «η κυβέρνηση κάνει νόμο τη μελέτη του ΣΕΒ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση οδηγώντας 15χρονα παιδιά στην ανήλικη εργασία».

Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απαντώντας στην κ. Κεραμέως είπε ότι «δικό σας παιδί είναι η εικόνα εισαγωγής φοιτητών που έχουν γράψει μόνο το όνομά τους. Εμείς λέμε ότι το Λύκειο δεν πρέπει να είναι εξεταστικό κέντρο. Έρχεστε εν μέσω πανδημίας να αλλάξατε το σύστημα εισαγωγής, δημιουργώντας νέα άγχη στα παιδιά και ενώ δεν μπορούν να μετέχουν στην τηλεκπαίδευση».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Φίλης είπε ότι «δεν μας προκαλούν έκπληξη όσα είπε η υπουργός. Η έκπληξη είναι ότι εν μέσω πανδημίας το υπουργείο απουσιάζει από τις αναγκαίες ρυθμίσεις. Και κάνει τα αντίθετα από όσα πρέπει» είπε για να προσθέσει «είναι δυνατόν μέσα στην πανδημία να σχεδιάζονται νέα επαχθή μέτρα κατά των παιδιών;».

Παράλληλα κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να δεχθεί την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων στην φετινή εξεταστική διαδικασία. Τέλος, επανέλαβε ότι πρέπει να κατατεθεί στη βουλή η σύμβαση τηλεκπαίδευσης, υποστήριξε ενώ υποστήριξε πως «τα παιδία δεν έχουν μαθησιακή επαφή καθώς η εξ αποστάσεως δεν υποκαθιστά την δια ζώσης».

Απαντώντας η υπουργός είπε ότι ο κ. Φίλης «ακυρώνει την τιτάνια προσπάθεια 2,2 εκατ. μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας που τους τελευταίους μήνες έχουν καταφέρει με επιτυχία να φέρουν εις πέρας την μετάβαση της εκπαίδευσης από την δια ζώσης στην εξ αποστάσεως διαδικασία».