Η  κυβέρνηση προσπαθεί με κάποιες κινήσεις να δώσει πνοή στην οικονομία όπως τη διαδικασία της «παράδοσης εκτός» αλλά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού. Βέβαια στο νέο κύκλο μέτρων τα μέτρα αναμένεται να είναι στοχευμένα.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Mειώνεταιτο ενοίκιο των πληττόμενων επιχειρήσεων κατά 80% τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα οποία μειώνεται το μίσθωμα δικαιούνται πλέον αποζημίωση στο 60% της απώλειας του εισοδήματός τους.

2. O 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καλύψει τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου. Θα υπάρχει κατώτατο όριο στα 1000 ευρώ ως ενίσχυση για τις πληττόμενες προσωπικές εταιρείες, χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή. To 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο ενώ όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λάβουν ενίσχυση, θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν δηλώσει στο σύστημα Εργάνη έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.

3. Θα επιδοτηθούν οι τόκοι ενήμερων επιχειρηματικών δανείων έως και τον Απρίλιο του 2021. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα καλύπτονται οι τόκοι όλων των επιχειρηματικών δανείων που έχει συνάψει μία επιχείρηση, αρκεί τα δάνεια αυτά να εξυπηρετούνται κανονικά και να μην υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ η κρατική χρηματοδότηση.

4. Από τα τέλη Φεβρουαρίου/ αρχές Μαρτίου θα αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους περίπου 3 δις ευρώ από την ΕΤΕπ προς την Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα μειώσει σημαντικά το τραπεζικό ρίσκο για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις . Oι συζητήσεις για τη χρήση των δανείων είναι σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να υπάρξει μια διαδικασία που να είναι λειτουργική και να οδηγήσει σε όσο το δυνατό πιο ταχεία και μεγαλύτερη μόχλευση από τις εμπορικές τράπεζες που θα αναλάβουν ρόλο στη διανομή των δανείων.

5. Θα συνεχιστεί η καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε όσους εργαζόμενους θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

6. Θα επεκταθεί το πρόγραμμα Συν –Εργασία που αφορά στην επιδότηση έως 60% του μισθού και του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται και τους πρώτους μήνες του 2021.

7. Προβλέπεται να «παγώσει» η πληρωμή ΦΠΑ και να μεταφερθεί στο τέλος Απριλίου 2021, όταν θα μπορεί να ρυθμιστεί σε 12-24 δόσεις. Αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρξει και για τις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών, οι οποίες μπορούν επίσης να μην καταβληθούν, με το χρέος να μεταφέρεται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.