Ογκώδη ομοιώματα που σίγουρα δεν θυμίζουν και τόσο πολύ το σκηνικό της φάτνης, όπου γεννήθηκε ο Χριστός, κοσμούν φέτος την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Οι γνώμες του Ιταλών πολιτών γύρω από τη φετινή αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου εμφανίζονται διχασμένες.

Η εφημερίδα Catholic Herald χαρακτηρίζει τη φάτνη «κωμικά απαίσια» σε άρθρο με τίτλο «Η ντροπιαστική φάτνη επιστημονικής φαντασίας του Βατικανού». Σημειώνει κάποιοι «πιο ευαίσθητοι τη χαρακτήρισαν δαιμονική, παγανιστική και ειδωλολατρική».

Στο Twitter ο Τιμ Στάνλεϊ, ιστορικός και συνεργάτης της εφημερίδας αποκάλεσε τη φάτνη «απολύτως τρομακτική». Η ιστορικός τέχνης Ελίζαμπεθ Λεβ σχολίασε ότι η φάτνη ότι έχει προκαλέσει «παγκόσμιο ξέσπασμα χλευασμού», μιλώντας στο America Magazine. «Η καθολική εκκλησία έχει μια απίστευτη παράδοση ομορφιάς και παρόλα αυτά, έπειτα από έναν χρόνο δυσκολίας, παρουσιάσαμε κάτι που κάνει τον κόσμο να κοροϊδεύει τον Ιησού», συμπλήρωσε η Λεβ. Κάθε χρόνο το Βατικανό παρουσιάζει μια διαφορετική φάτνη στην πλατεία Αγίου Πέτρου. Τα φετινά γλυπτά είναι μέρος συλλογής που έφτιαξαν από το 1965 έως το 1975 σπουδαστές και εκπαιδευτικοί σχολής τέχνης στο Καστέλι, πόλη γνωστή για τα κεραμικά της, σύμφωνα με το CNN.