Την ανάγκη να οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ενέργειας, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση ώριμων έργων αντλησοταμίευσης επεσήμανε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας μετά την έναρξη εφαρμογής του target model, o κ. Περιστέρης σημείωσε ακόμη ότι έχουν παρατηρηθεί προβλήματα κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του target model με ακραίες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης.

«Το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ είναι αρμόδιοι να βρουν τα αίτια αυτών των ανισορροπιών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων στρεβλώσεων κι ακραίων φαινομένων», πρόσθεσε. «Ωστόσο, θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι αν υπήρχαν ήδη στο Σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησοταμίευσης, όπως χρόνια τώρα επιμένουμε να λέμε, θα είχαν αποφευχθεί αυτά τα φαινόμενα ανωμαλίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, θα επιτυγχανόταν βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ θα παρέχονταν κι όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου».

Ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομική κοινότητα και η Ελλάδας, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει να υλοποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας.

Τόνισε, ότι «η επιλογή να επεκταθούμε στην αγορά των ΗΠΑ αποδείχθηκε καίρια και μας επέτρεψε αφενός να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ μας και αφετέρου να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη από την πώληση πάρκων που αναπτύξαμε στις ΗΠΑ.
Έτσι, μπορέσαμε τα τελευταία χρόνια να ασκήσουμε μία εξαιρετικά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι μόνο την τελευταία πενταετία η εταιρεία θα έχει προχωρήσει – συμπεριλαμβανομένης της σημερινής απόφασης – σε διανομές κερδών προς τους μετόχους συνολικού ύψους άνω των 132 εκατ. ευρώ.  Κι είναι στρατηγική μας επιλογή να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και στο μέλλον.

Αυτές οι διανομές κερδών σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και φυσικά η συνεχής προσπάθεια και η σκληρή δουλειά όλων μας για ανάπτυξη της εταιρείας μας είναι το δικό μας μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μετόχους που χρόνια τώρα μας εμπιστεύονται.
Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε χιλιάδες ανθρώπους κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια, οι οποίοι μας εμπιστεύονται τις οικονομίες και τα κεφάλαιά τους», τόνισε ο Γ. Περιστέρης.