Την περιορισμένη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών θα πρέπει να κινηθούν κάτω του 15% των συσσωρευμένων κερδών της διετίας 2019 – 2020 και να μην ξεπεράσουν τις 20 μονάδες βάσης του δείκτη κεφαλαίων Common Equity Tier 1 (CET1).

Η προηγούμενη σύσταση για προσωρινή αναστολή όλων των μερισμάτων σε μετρητά και εξαγορές μετοχών της 27ης Μαρτίου 2020 (και η επακόλουθη παράτασή της στις 28 Ιουλίου) αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η ευρωπαϊκή οικονομία το 2020.

Κατά την αναθεώρηση της σύστασής της, η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη μειωμένη αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές προβλέψεις.

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, οι αναθεωρημένες προβλέψεις πλησιάζουν το κεντρικό σενάριο που χρησιμοποιείται στην ανάλυση ευπάθειας που διεξήγαγε η ΕΚΤ το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οποία επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Η αναθεωρημένη σύσταση αποσκοπεί στη διασφάλιση της ικανότητας των τραπεζών να απορροφούν ζημίες και να δανείζουν για να στηρίξουν την οικονομία.