Μόλις το 20% του ενοικίου θα πρέπει να πληρώσουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Η υποχρεωτική μείωση ενοικίου αφορά όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που θα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (λιανεμπόριο, εστίαση, αθλητισμό, και πολιτισμό) σε ποσοστό 80%. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο το 20% του συμφωνημένου μηνιαίου μισθώματος, ενώ οι ιδιόκτητες θα λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση από το κράτος. Συγκεκριμένα θα λάβουν στο “χέρι” το 60% του συμφωνημένου ενοικίου, αντί για το 50% του ανείσπρακτου ποσού που ισχύει σήμερα.
Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση
Για παράδειγμα, επιχείρηση καταβάλει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα. Θα καταβάλει τα 200 ευρώ για τον Ιανουάριο και άλλα 200 ευρώ για το Φεβρουάριο.
Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα λάβει 600 ευρώ από το κράτος ως αποζημίωση για κάθε έναν από τους μήνες που ισχύει η ενισχυμένη μείωση ενοικίου.
Για τους δυο μήνες (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) ο ενοικιαστής αντί για 2.000 θα καταβάλει μόλις 400 ευρώ και οι ιδιόκτητες θα λάβουν πέρα από τα 400 ευρώ και 1.200 ευρώ συνολικά από το κράτος. Δηλαδή, θα έχει μια σωρευτική απώλεια της τάξεως των 400 ευρώ (200 ευρώ το μήνα).
Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον,  οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία καιοι   υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται   ιδιαίτερα από την απαγόρευση   των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
.