Για τρίτη φορά, από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, κλείνουν σήμερα στο Λονδίνο ξενοδοχεία, εστιατόρια και κλαμπ.

Η πρωτεύουσα της Βρετανίας και κάποιες περιοχές στη νότια Αγγλία περνούν στην υψηλότερη βαθμίδα του συστήματος τριών επιπέδων που ισχύει για την επιβολή περιορισμών. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, 34 εκατομμύρια κάτοικοι της Αγγλίας, το 61% του πληθυσμού της περιοχής, ζουν πλέον σε μια περιοχή που βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο συναγερμού λόγω του κορωνοϊού.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε την αυστηροποίηση των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού λόγω της εκθετικής εξάπλωσης της επιδημίας. Βάσει των νέων μέτρων πρέπει να κλείσουν ξενοδοχεία, παμπ και πολιτιστικοί χώροι, όπως κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία αλλά και τα εστιατόρια, από τα οποία θα επιτρέπεται όμως μόνο η παραλαβή πακέτων ή η διανομή κατ’ οίκον.

Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και όλοι οι κάτοικοι των περιοχών που τίθενται σε πολύ υψηλό συναγερμό θα πρέπει να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Περιορισμοί ισχύουν στις κοινωνικές επαφές, καθώς απαγορεύεται η συνάντηση με μέλη άλλου νοικοκυριού, με εξαίρεση κάποιους ανοικτούς χώρους, όπως τα πάρκα.

Σχολεία, καταστήματα, οίκοι αισθητικής και κομμωτήρια θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα γυμναστήρια, στα οποία όμως απαγορεύεται η άθληση σε ομάδες.

Παράλληλα, ενώ η Βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων τα μέτρα θα χαλαρώσουν, χθες δύο ιατρικές επιθεωρήσεις -η British Medical Journal και η Health Service Journal- κάλεσαν  να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για το μέτρο αυτό, προειδοποιώντας ότι αυτό ενδέχεται να κοστίσει πολλές ζωές.