Δεν λήγει αυτομάτως η πανδημία με το εμβόλιο, προειδοποίησε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 ο Αθανάσιος Τσακρής , καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικης Σχολης ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως ακόμη και με το εμβόλιο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. “Θα υπάρχει ακόμα διάδοση, για αυτό πρέπει να τηρηθούν τα υπόλοιπα μέτρα για τη δημόσια Υγεία.

Δηλαδή, να συνεχιστεί η στήριξη στο Σύστημα Υγείας, να γίνονται θεραπευτικές παρεμβάσεις και να γίνονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι” ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μολυνθεί κάποιος, τονίζοντας όμως ότι πιθανόν να εκδηλώσει ήπια συμπτώματα.
Ενώ για το αν μπορεί να μεταδώσει υπάρχει επίσης μικρότερη πιθανότητα από τους μη εμβολιασμένους. «Είναι πιθανό να υπάρχει ο ιος στον ρινοφάρυγγα χωρίς όμως να προκαλεί νόσο στον εμβολιασθέντα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης, πως «ένα ιικό φορτίο μπορεί να μεταδοθεί.. οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται και ακόμη δεν έχει πιστοποιηθεί όσα ξέρουμε βασίζονται στις γνώσεις που έχουμε».
Ο κ. Τσακρής επισήμανε ότι τη μεγαλύτερη έξαρση του ιού την περιμένουν οι ειδικοί τον Ιανουάριο, όπου οι κορωνοϊοι αναπτύσσουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό κύμα παραδοσιακά.
Τόνισε δε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις γιορτές και να αποφύγουμε τους συγχρωτισμούς. “Καθώς είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, η συνάθροιση 9 ατόμων στις γιορτές, πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή” είπε ο κ. Τσακρής, αναφερόμενος στην περίοοδο των Χριστουγέννω, σημειώνοντας ότι “πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις στα σπίτια, να αερίζεται καλά ο χώρος και αν υπάρχουν μεγαλύτερες ηλικίες ανθρώπων να γίνεται χρήση μάσκας. Σημαντικό είναι επίσης, μετά από αυτές τις συναντήσεις να αποφεύγονται άλλες κοινωνικές επαφές, ώστε να μην υπάρξει διασπορά”.