Βασικός στόχος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι τα παιδιά να βρεθούν στις φυσικές αίθουσες στις 7 Ιανουαρίου εφόσον βέβαια η εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας το επιτρέψει.

Συνεχείς είναι οι συζητήσεις κυβέρνησης και ειδικών για το συγκεκριμένο θέμα και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν δηλαδή εξακολουθεί η επιδημιολογική κλιμακα να σημειώνει αποκλιμάκωση.

Τα σενάρια επί τάπητος

Ένα σενάριο που συζητείται είναι το άνοιγμα των σχολείων να γίνει ανά εκπαιδευτική βαθμίδα ακόμη και ανά περιφέρεια με γνώμονα την κατάσταση που θα βρίσκεται επιδημιολογικά κάθε περιοχή.

Οι μαθητές ολοκληρώνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης στις 23 Δεκεμβρίου και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από πλευράς κυβέρνησης όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες.

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί άμεση προτεραιότητα 

Τα παιδιά, όντας μακρυά από τον φυσικό τους χώρο για καιρό, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί άμεση προτεραιότητα των ειδικών. Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, ειδικά των δημοτικών, δεν αφορούσε στους φόβους για διάδοση του κορωνοϊού εντός των αιθουσών. Ο βασικός λόγος ήταν το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείτο στις αρχές του περασμένου μήνα και αυτό, όπως επανειλημμένως έχουν τονίσει οι υγειονομικοί, τους οδήγησε στη συγκεκριμένη εισήγηση.

Στόχος της επιτροπής των ειδικών παραμένει το άνοιγμα να γίνει στις 8 Ιανουαρίου και όλα τα παιδιά να γυρίσουν πίσω στα θρανία τους.

Αυστηρή τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού

Και δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, τονίστηκε πως ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

«Σκοπός είναι με τα μέτρα τα περιοριστικά που έχουμε λάβει -και έχουμε λάβει σκληρά μέτρα, ίσως τα πιο σκληρά στην Ευρώπη, αρκετά πιο γρήγορα από την Ευρώπη αυτές τις εβδομάδες- να τα αξιοποιήσουμε όλοι μαζί για να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλότερα. Να μπορέσουμε έτσι να αποσυμφορήσουμε το σύστημα υγείας από την πίεση που αντιμετωπίζει. Έτσι ώστε στις 7 Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και τα σχολεία μας και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται μέχρι τότε πιστή τήρηση των μέτρων».