Στην κλίμακα 3, την αυστηρότερη στη Μεγάλη Βρετανία, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, μπαίνει το Λονδίνο, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων.

Το γεγονός επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας Ματ Χανκοκ.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, οι νέοι κανόνες τίθενται σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, δηλαδή σε λιγότερο από 48 ώρες.

Ήδη, βουλευτές και επιχειρήσεις αντιδρούν με την απόφαση, προειδοποιώντας ότι θα καταστρέψει το εμπόριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως και τις παμπ, τα εστιατόρια και τους πολιτιστικούς χώρους, ενώ οι καταναλωτές από τη ζώνη κατηγορίας 2 θα απαγορεύεται να ψωνίζουν σε μεγάλα καταστήματα, όπως αυτά που βρίσκονται στην Oxford Street.

«Λουκέτο» θα βάλουν επίσης και τα θέατρα του West End, μετά τις αυριανές παραστάσεις τους.

Πάνω από το 60% του πληθυσμού στη βαθμίδα 3

Μετά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για σκληρότερα μέτρα στο Λονδίνο, τμήματα του Έσσεξ και του Χέρτφορντσαϊρ, πάνω από το 60% του αγγλικού πληθυσμού -περίπου 34 εκατομμύρια άτομα – καλείται να εφαρμόσει τα μέτρα της κλιμακας 3.

Μόλις 1% των κατοίκων της Αγγλίας βρίσκονται στην κλίμακα 1, ενώ το 38% παραμένει στην κλίμακα 2.

«Μην έρθετε στο Λονδίνο για ψώνια»

Ο Ματ Χάνκοκ συνέστησε στους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τα ταξίδια τους, παρά μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητα, σε περιοχές μέσα στην κλίμακα 3 και προς την κλίμακα 3.

Μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να μην επισκεφθούν το Λονδίνο για ψώνια. Οι πολίτες μπορούν να βλέπουν μόνο φίλους και μέλη της οικογένειας που δεν ζουν μαζί σε εξωτερικό χώρο. Παράλληλα, οι εξωτερικές συγκεντρώσεις επιτρέπονται μέχρι έξι άτομα, ενώ επιτρέπεται μόνον η παράδοση σε πακέτο. Επίσης, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν να ταξιδεύουν εκτός περιοχής και να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις.