«Σήμα» για επικείμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως σημειώνει, η πρόσφατη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής,  ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του Ταμείου Aνάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι πιστωτικά θετικό (credit positive),  για τις χώρες που θα επωφεληθούν από τους πόρους του, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία.

Όπως σημειώνει η Moody’s, η ορθή χρήση των πόρων και η αναπτυξιακή δυναμική που θα δοθεί στην οικονομία, σημαίνει αναβάθμιση της αξιολόγησης,  βελτιώνοντας τη θέση της κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Ωφελημένες οι ελληνικές τράπεζες από τα TLRTO III

O oίκος σημειώνει επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει, αναλογικά με το ενεργητικό τους, τα περισσότερα μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματός της TLTRO ΙΙΙ.

Η απόφαση της ΕΚΤ για την παράταση και χαλάρωση των όρων του προγράμματος θα συνεχίσει να στηρίζει τη ρευστότητα και την κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης, τονίζει ο οίκος. Όπως αναφέρει, ο δανεισμός των τραπεζών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του TLTRO ήταν φέτος τον Οκτώβριο υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, φθάνοντας τα 1,7 τρισ. ευρώ από 663 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, οι γαλλικές τράπεζες είχαν πάρει τα περισσότερα δάνεια TLTRO με το ανεξόφλητο υπόλοιπό τους στα 380 δισ. ευρώ, ακολουθούμενες από τις ιταλικές (367 δισ. ευρώ), τις γερμανικές (334 δισ. ευρώ) και τις ισπανικές τράπεζες (260 δισ. ευρώ). Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν κάνει τη μεγαλύτερη χρήση των δανείων TLTRO σε σχέση με το μέγεθός τους, έχοντας λάβει δάνεια που αντιστοιχούσαν στο 11% του συνολικού ενεργητικού τους, ακολουθούμενες από τις ιταλικές με 9,5% και τις ισπανικές με 9,1%.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την παράταση του προγράμματος των δανείων TLTRO III έως το Ιούνιο του 2022 από τον Ιούνιο του 2021 και αύξησε το όριο δανεισμού στο 55% των επιλέξιμων δανείων των τραπεζών από το 50% που ίσχυε. Τα νέα μέτρα, σημειώνει ο Moody’s, είναι θετικά για το αξιόχρεο των τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς αυτές θα μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται με επιτόκιο -1% (που είναι 0,50% χαμηλότερο από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ) και να συνεχίσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία.

«Ο φθηνός δανεισμός θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία των τραπεζών σε μία εποχή που τα χαμηλά επιτόκια πιέζουν τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων και οι πιστωτικές ζημιές αυξάνονται σε ένα λειτουργικό περιβάλλον που έχει επηρεαστεί από την πανδημία», σημειώνει ο οίκος. Για να ωφεληθούν από τους πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν το επίπεδο του δανεισμού που είχαν την 1η Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.