Οι μηχανισμοί, οι ύποπτες παρεμβάσεις στους διαγωνισμούς, τα νομικά γραφεία και οι διαιτησίες…
 
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η έκβαση και η προώθηση των δημοσίων έργων αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι η επιτάχυνση τους θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη σημαντική και καθοριστική μετά την κρίση και την πανδημία.
Υπό αυτό το πρίσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο ορίστηκε μια τριανδρία εποπτείας και παρακολούθησης των δημοσίων έργων αποτελούμενη από κορυφαία στελέχη που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού!
Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού και ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης και οι προβεβλημένοι υπουργοί κ. Γεραπετρίτης και Σκερτσος, έχουν αναλάβει την εποπτική ευθύνη των δημοσίων έργων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίσπευση τους.
Στην εργοληπτική και επιχειρηματική πιάτσα κάποιοι λένε ότι με εντολή άνωθεν «καπελώνεται» ο αρμόδιος υπουργός! Τεχνοκρατικοί κύκλοι από την άλλη επισημαίνουν ότι η τριανδρία θα λειτουργήσει επιβοηθητικά και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ούτως ώστε κρίσιμα έργα να απεμπλακούν από κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις που προκαλούνται από συναρμόδια υπουργεία αλλά και από κρίσιμα ζητήματα όπως αυτά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της αρχαιολογίας κα!
– Οι 4 καθοριστικοί παράμετροι
Σε κάθε περίπτωση το θέμα για την αγορά είναι:
Πρώτον, η τριανδρία να λειτουργήσει πράγματι επιβοηθητικά και όχι με παρεμβάσεις της να προκαλέσει μείζονος σημασίας προβλήματα στην εξέλιξη συμβάσεων και διαγωνιστικών διαδικασιών!
Δεύτερον, εκείνο το οποίο καθορίζει την πορεία των έργων είναι οι δομές, οι διαδικασίες και ο ρόλος των υπηρεσιών και των μηχανισμών της αναθέτουσας αρχής!
Τρίτον, τεράστιο ρόλο στην έκβαση των έργων και των συμβάσεων παραχώρησης διαδραματίζουν μελετητές, σύμβουλοι, νομικά γραφεία, λομπίστες και νταραβερτζήδες κάθε υποστάθμης, από θεσμικούς μέχρι λαμόγια και ενδιάμεσους!
Τέταρτον, κομβικός είναι ο ρόλος των προσώπων που συμμετέχουν καθοριστικά σε διαιτησίες, επιδιαιτησίες και αποζημιώσεις καθώς η πράξη έχει αποδείξει πως ποτέ μεχρι σήμερα το δημόσιο δεν έχει κερδίσει υπόθεση που κατέληξε σε διαιτησία!