Αντιμέτωπη με πολιτικές, αστικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες μπορεί να βρεθεί η κυβέρνηση για τις φωτογραφικές διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, που τροποποιεί βασικές διατάξεις του νόμου με βάση τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και οι οποίοι υποχρεώθηκαν να καταβάλουν 35.000.000 ευρώ για κάθε τηλεοπτική άδεια, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ένα νέο νόμο που αλλάζει ριζικά τους κανόνες και απαξιώνει οικονομικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Όταν κάποιος μπορεί να εξασφαλίσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας για θεματικό κανάλι το οποίο θα περιλαμβάνει και ενημέρωση, καταβάλλοντας ένα συμβολικό στην ουσία τίμημα, έχει σαν συνέπεια την παραμόρφωση της αγοράς σε βάρος όσων συμμετείχαν στον διαγωνισμό και αναγκάστηκαν να καταβάλουν 35.000.000 ευρώ για κάθε άδεια. Προφανώς με τις φωτογραφικές διατάξεις η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να εξυπηρετήσει εκδοτικά συμφέροντα, όπως αυτά των ΑΝΤ1 & ΣΚΑΙ,
Οι συγκεκριμένες διατάξεις ευνοούν συγκεκριμένους καναλάρχες οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά τη στήριξη της κυβέρνησης. Προφανώς στο Μαξίμου δεν υπολογίζουν το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει, αλλά και τις αστικές ευθύνες που προκύπτουν από την παρανομία. Γιατί όπως πληροφορούμαι εγκύρως κάποιοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών θα προσβάλουν τον νέο νόμο, γιατί παραβιάζει τον ανταγωνισμό και ακυρώνει τους όρους του προηγούμενου διαγωνισμού.
 
Στο χείλος της καταστροφής
Με τον νέο νόμο στραγγαλίζονται και τα περιφερειακά κανάλια, τα οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου βάζουν πλαφόν στο τηλεμάρκετινγκ από το οποίο αντλούν έσοδα τα περιφερειακά κανάλια. Επιτρέπεται μόνο 4 ώρες το 24ωρο η προβολή τηλεμάρκετινγκ, που σημαίνει ότι τα περισσότερα περιφερειακά κανάλια θα βάλουν λουκέτο, αφού μονίμως καταστρατηγείται και ο νόμος που προβλέπει ότι ένα ποσοστό από τη διαφημιστική καμπάνια θα κατευθύνεται στους τοπικούς σταθμούς.