Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο.
Ο Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ είναι ο ένας εκ των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων με καταγωγή από τη Θράκη που συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατασκοπίας στη Ρόδο.
Είναι γεννημένος στην Θράκη, γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και τοποθετήθηκε στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου με εντολή της Άγκυρας και με την σύμφωνη γνώμη του πρώην Τούρκου προξένου.
Ο ρόλος του κρίθηκε ύποπτος και έχει μπει στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας καθότι φέρεται να προσπαθεί διαρκώς να δημιουργήσει θέματα με την  μουσουλμανική κοινότητα  στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος που σημειωτέον είναι μουσουλμάνος από τη Θράκη φωτογράφιζε τη διάταξη των ελληνικών πολεμικών πλοίων, τη φρουρά αλλά και τα στρατόπεδα και έστελνε το φωτογραφικό υλικό στον υπάλληλο του προξενείου.
«Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου» δήλωσε, εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας πλοίου που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Καστελόριζο.
Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικοί κατάσχεσαν φορητό υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα που εντόπισαν στο σπίτι του.
Την ίδια στιγμή, ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ, που φέρεται να είναι το άτομο που είχε στρατολογήσει τον μάγειρα, ζήτησε και πήρε προθεσμία πέντε ημερών προκειμένου να απολογηθεί.
Σε βάρος των δύο σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία (παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. και του Α.Ν. 376/1936 περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος «νομίζω ότι ανεβαίνει όμως το επίπεδο και ελέγχου και επιφυλακής που έχουμε κάθε φορά και δεν υπάρχει πλέον περίπτωση να ξεφεύγει έτσι πλέον εύκολα στο Καστελλόριζο».
Η δράση των φερόμενων κατασκόπων είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο.