Τα μέτρα που θα ισχύσουν στην αγορά εν όψει των εορτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανάμεσα σε άλλα, ενώ προβλέπονται αγορές λιανικής μόνο με τη μέθοδο του click away μέσω των eshop , κι όχι μόνο, του κάθε καταστήματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου πρόκειται να ανοίξει το λιανεμπόριο ενώ από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. Παρατείνεται επίσης από τη Δευτέρα, κατά 1 ώρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία θα ισχύει από τις 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή ενώ ένας από τους λόγους που πάρθηκε η απόφαση αυτή είναι επειδή οι ταχυμεταφορές έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους.

Το click away απαιτεί 3 βήματα: 

1. Ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.

2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν ή επιλέγει να πληρώσει στο κατάστημα με κάρτα.

3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Όσον αφορά τη μετακίνηση, ο κ. Παπαθανάσης αποκάλυψε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του click away ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται με μήνυμα ή με email ότι υπάρχει η συγκεκριμένη παραγγελία. «Δηλαδή στη μετακίνηση θα πρέπει να έχουμε πρώτα τον αριθμό 2 στο SMS και στη συνέχεια και το αποδεικτικό ότι πάμε να παραλάβουμε το συγκεκριμένο προϊόν». Όπως εξήγησε «αποδεικτικό είναι η βεβαίωση του καταστήματος ότι πάτε να πάρετε το συγκεκριμένο προϊόν».

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως αν παρατηρηθεί συνωστισμός ακόμη και με αυτό το μέτρο, τότε θα διακοπεί. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν. Παράλληλα, κάλεσε να τηρηθούν οι όροι που ανέφερε και τόνισε ότι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα ενώ η απόσταση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι στα 2 μέτρα.