Τις μεγάλες πιθανότητες που υπάρχουν να παραταθεί το lockdown και μετά τις 7 Ιανουαρίου παραδέχτηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. «Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία μπορεί να μην ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος απέκλεισε και το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών. «Με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση» προειδοποίησε. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πάμε εβδομάδα, εβδομάδα, μέρα, μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» τόνισε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστεί μετά τις 9 το βράδυ ακόμα και στις γιορτές.

«Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. Η πανδημία μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως  μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

«Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό, γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο. Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό».

Ο κ. Γώγος δήλωσε επίσης, «πιστεύω ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο ‘’μαξιλάρι’’. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε.

Λίγο πριν το τέλος μάλιστα απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες: «ο κόσμος έχει χαλαρώσει, πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει και ο ίδιος και οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό. Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχτούν οι ίδιοι». «Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά» παραδέχθηκε.