«Ηρακλής ΙΙ», μορατόρια και πτωχευτικός βρίσκονται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα το πρωί στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός με τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Οι κ.κ. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς),  Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) και Φωκίων Καραβίας (Eurobank) θα καταθέσουν τις απόψεις τους για την επέκταση του προγράμματος για την μείωση των καθυστερούμενων οφειλών.
Όπως είναι γνωστό στο Eurogroup του Νοεμβρίου οι εταίροι έδωσαν  το «πράσινο φως» για την παράταση του «Ηρακλή» για άλλους 18 μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει την ατζέντα  για τη συνέχιση του προγράμματος, καθώς οι διαβουλεύσεις με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την DGComp θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο, ώστε το νέο σχήμα να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο του 2021  και στο τέλος του 2022 το ποσοστό των NPEs  να έχει περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό και κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.
Η μείωση των προβληματικών δανείων είναι βασική προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα. Ενώ οι τράπεζες θα μπορέσουν να στραφούν στην  χρηματοδότηση της οικονομίας. Και ταυτόχρονα είναι σαφές μήνυμα στις αγορές  ότι η χώρα διαθέτει σημαντικά assets για επενδύσεις.
Στη συννάντηση οι CEOs θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για πως πρέπει να κινηθεί το όχημα «Ηρακλής ΙΙ».
Επίσης η παράταση των μορατόριουμ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, είναι ανάμεσα στα θέματα της συζήτησης. Όπως έχει γράψει το Radar.gr, οι τράπεζες ετοιμάζουν νέα πλάνα μείωσης των προβληματικών δανείων που θα τα υποβάλλουν τους πρώτους μήνες του 2021 στον SSM.
Ο επόπτης εστιάζει στο θέμα της πανδημίας και μάλιστα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να τη λάβουν υπόψη στις προβλέψεις τους, ωστόσο να υπάρχει σαφής διαχωρισμός για το ύψος των  covid προβλέψεων. Και ακόμα ζητάει πλήρη επικαιροποίηση για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών και κυρίως για πόσα από αυτά θα ληφθούν προβλέψεις.
Στη συνάντηση θα τεθεί και το θέμα της εφαρμογής του νέου  πτωχευτικού νόμου, που είναι γνωστός ως  Δεύτερη Ευκαιρία, καθώς το lockdown και η παράταση στις αναστολές πληρωμών, μεταθέτουν την εφαρμογή του για το φθινόπωρο του 2021.