Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαντέρ Λεσάι, μετά τη δολοφονία 25χρονου νεαρού το βράδυ της Τρίτης από τα πυρά αστυνομικού.

Μετα τη δολοφονία του άτυχου νεαρού ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο υπουργός Εσωτερικών.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ αμετάκλητα από το πόστο του υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας»,  τόνισε σε δηλώσεις του ο Λεσάι και συμπλήρωσε «Προσπάθησα με όλες τις ενέργειές μου να αφήσω ένα ίχνος κανονικότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών διαδηώνοντας κατά της αστυνομικής βίας και του άδικου χαμού του νεαρού άνδρα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσει το πλήθος των συγκεντρωμένων μπροστά από το κτίριο του υπουργείου ενώ το Reuters μάλιστα μετέδωσε πως αστυνομικοί κυνηγούσαν διαδηλωτές σε πλατείες των Τιράνων.

Ο 25χρονος, Χλοντιάν Ράσα, δεν τήρησε εντολή να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας καθώς βρέθηκε να κυκλοφορεί ώρα κατά την οποία δεν επιτρεπόταν λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν και στην Αλβανία για τον κορωνοϊό.

Αρχικά οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως έφερε όπλο όμως αργότερα διόρθωσαν λέγοντας πως ο νεαρός ήταν άοπλος. Η δολοφονία πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις από τις οποίες τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί η ίδια έκταση βίαιων επεισοδίων.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η αντίδραση του αστυνομικού ήταν παράλογη και ότι ενήργησε με υπερβολική χρήση βίας. «Ο δράστης θα ερευνηθεί και θα δικαστεί από τις δικαστικές αρχές», δήλωσε ο Ράμα σε τηλεοπτική ομιλία.