Ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται στην πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για τις κυρώσεις της Τουρκίας.

Σύμμαχοι της ελληνικής πλευράς Μακρόν και Κουρτς ενώ ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει αλλαγές σε ότι αφορά το κείμενο συμπερασμάτων.

«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε» επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι 27 ηγέτες των κρατών -μελών είναι χωρισμένοι σε στρατόπεδα σε ότι αφορά το θέμα της Τουρκίας.

Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί δεν παρουσιάζονται πρόθυμοι να υιοθετήσουν σκληρή γραμμή με κυρώσεις στην Τουρκία.
Μάλτα και Ουγγαρία όμως αναμένεται να ταχθούν στο πλευρό τους.

Από την άλλη πλευρά, εκτός από τον Νίκο Αναστασιάδη, πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλευρό της Ελλάδας τάσσονται ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να ταχθεί Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Σλοβακία, Ολλανδία καθώς κι οι Βαλτικές Χώρες.

Ο πρωθυπουργός στο δείπνο αναμένεται να ζητήσει από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περάσουν κάτω από τον πήχη που έβαλαν οι ίδιοι τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτό το μήνυμα είχε στείλει προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, το μεσημέρι, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε μάλιστα πως «τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες.

«Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί εάν πραγματικά, ως Ευρώπη, είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.