Πηγές του υπ. Οικονομικών  αναφέρουν οτι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να χτίσουν το αφορολόγητο τους μέχρι το τέλος του έτους όπως αυτό έχει καθοριστεί.Αυτό αναφέρουν μετά τις συζητήσεις που ξεκίνησαν για τυχόν «χαλάρωση» των ποσών που θα πρέπει να εγγραφούν μέσω καρτών , e banking κτλ για  το αφορολόγητο από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπορσώπου Στ. Πέτσα.

Σημειώνεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3  ρωτήθηκε,  εάν η κυβέρνηση -λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στις οικονομικές δραστηριότητες η πανδημία- επανεξετάζει το μέτρο που προβλέπει την υποχρέωση εκατομμυρίων φυσικών προσώπων να καλύπτουν ποσοστό 30% των ετησίων εισοδημάτων τους με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το 30%, αλλά είναι ένα θέμα που μας απασχολεί για δύο λόγους: Πρώτον, σε περιπτώσεις πανδημίας, επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος, η κατανάλωση πέφτει, όπως την είδαμε πράγματι να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες. Δεύτερον, ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν ήταν έτοιμοι οι καταναλωτές και, δεύτερον, διότι δεν ήταν έτοιμα τα καταστήματα, καθώς υπάρχει μία τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους. Ήδη πάρα πολλά καταστήματα ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, άρα αυτό συμπιέζει και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, άρα είναι ένα θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι παραπάνω γι’ αυτό».

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών που βλέπει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές αποτελούν πυλώνα στήριξης των εσόδων και της μάχης κατά της φοροδιαφυγής ξεκαθαρίζει  με βάση όσα αναφέρουν στελέχη του ότι  «δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα» μια τέτοια κίνηση. Βέβαια το όλο ζήτημα σταθμίζεται με βάση τις υγειονομικές εξελίξεις αλλά και την πορεία της αγοράς ώστε αν χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση για το 2021.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα και εν όψει των 20 ημερών που μένουν από το έτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει:

1) κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 έως την 31η-12- 2020 να κάνουν δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους έως 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματός τους  με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Από το ετήσιο πραγματικό εισόδημα που θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών θα αφαιρούνται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή.

2) Για όσους φορολογούμενους πραγματοποιήσουν φέτος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσό δαπανών μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, θα ληφθούν υπόψη μόνο τα 20.000 ευρώ.

3) Για τους περισσότερους φορολογούμενους το ποσό που πρέπει να έχει καλυφθεί με δαπάνες εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα αντιστοιχεί στο 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.

 4) Για κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το ετήσιο ποσό δαπανών που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

5) Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δεν θα έχει καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%. 6) Από την υποχρέωση του 30% μεταξύ άλλου εξαιρούνται φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.