Το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις ρυθμίσεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής,δήλωσε   ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

 

“Το νομοσχέδιο διαπνέεται από μια εσφαλμένη φιλοσοφία γύρω από το σωφρονιστικό σύστημα που είναι βεβιασμένη, ατεκμηρίωτη και άκρως συντηρητική”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής

Οι ρυθμίσεις που τροποποιεί, για τις άδειες των κρατουμένων και τις αγροτικές φυλακές, γίνονται με οριζόντιο τρόπο, γενικά και αφηρημένα, και καταλήγουν άδικες για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων. Πρόσφατη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη έδειξε πως το 98% των κρατουμένων τηρεί τους όρους των αδειών.

 

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης κάλεσε εκ νέου τον Υπουργό να υιοθετήσει την τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την ασφαλή αποσυμφόρηση των φυλακών. Η τροπολογία έρχεται σε μία στιγμή που οι ήδη υπερσυνωστισμένες ελληνικές φυλακές αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού που έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 4 θανάτους (3 κρατουμένων και 1 εργαζομένου). Η τροπολογία προτείνει τη σταδιακή απόλυση συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων, εισάγοντας όμως αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, προτείνεται να απολυθούν:

*κρατούμενοι που απέχουν έξι μήνες από την αποφυλάκισή τους, υπό όρους

*κρατούμενοι που εκτίουν ποινές κάτω των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους με τον όρο της ανάκλησης εαν υποπέσουν σε άλλο αδίκημα εντός 3 ετών. Προβλέπονται εξαιρέσεις για αδικήματα ιδιαιτέρως μεγάλης ηθικής απαξίας

Προτείνεται επίσης κρατούμενοι που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας και κρατούμενοι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να εκτίσουν τη ποινή σπίτι τους, με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Προβλέπονται εξαιρέσεις για κακουργηματικές πράξεις βίας.

Στους απολυμένους κρατούμενους, ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να επιβάλλει κατά περίπτωση περιοριστικά μέτρα.