Το Royal Mint, βρετανικό εθνικό νομισματοκοπείο, κυκλοφόρησε μια σειρά νομισμάτων με τον Ντέιβιντ Μπόουι, ως μέρος της μουσικής συλλογής νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης ενός που ταξίδεψε στο διάστημα. Το κέρμα έκανε περιστροφή γύρω από την ατμόσφαιρα της γης για 45 λεπτά.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είχε εκτοξευτεί στο διάστημα. Το κέρμα θα προσφερθεί τώρα ως έπαθλο ενός διαγωνισμού για τους οπαδούς του Μπόουι στη σελίδα του Νομισματοκοπείου στο Facebook.

Το νόμισμα γιορτάζει την καριέρα του μουσικού icon, με ένα σχέδιο εμπνευσμένο από τα δημιουργικά του χρόνια που ζούσε και ηχογράφησε στο Βερολίνο, καθώς και με το χαρακτηριστικό σχέδιο με τους κεραυνούς από το «Aladdin Sane».

Οι θαυμαστές, μπορούν να αγοράσουν τα νομίσματα από τον ιστιότοπο του Royal Mint. Το κόστος του κυμαίνεται από 13 λίρες για όσα είναι ακυκλοφόρητα και μέχρι 5 λίρες, για εκείνα που ήδη κυκλοφορούν.

Το κέρμα όμως που ταξίδεψε στο διάστημα, απέκτησε την εξωφρενική τιμή των 72.195 λιρών, για ένα κιλό χρυσό νόμισμα με ονομαστική αξία 1.000 λίρες.

Για τον σχεδιασμό των κεραυνών του «Aladdin Sane», έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ειδική τεχνολογία για τη δημιουργία εφέ glitter, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι πασπαλισμένο με χρυσόσκονη.

Ο Μπόουι, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σόλο καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι ο τρίτος της σειράς μουσικών θρύλων μετά τα νομίσματα προς τιμήν της Βασίλισσας και του σερ Έλτον Τζον.

Η Κλερ ΜακΛέναν, διευθύντρια αναμνηστικών κερμάτων στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε το τρίτο νόμισμα στη σειρά Music Legends του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, τιμώντας τη διαγαλαξιακή κληρονομιά και καριέρα του Ντέβιντ Μπάουι. Σε αναγνώριση του πρώτου του single θεωρήσαμε ότι ήταν σωστό να στείλουμε το κέρμα του στο διάστημα. Η μουσική του Μπόουι έχει εμπνεύσει και επηρεάσει γενιές μουσικών και ελπίζουμε ότι αυτό το αναμνηστικό νόμισμα θα τιμηθεί από τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο.»