Η απόφαση της κυβέρνησης για προμήθειες – μαμούθ εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Αμερική έχουν εξοργίσει την Άνγκελα Μέρκελ.
Στο Βερολίνο θεωρούν τη χώρα μας μια χαμένη αγορά, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία ναυπηγεί γερμανικές φρεγάτες και έχει αυξήσει κατακόρυφα τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Γερμανία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε να διαμηνύσει τη δυσαρέσκειά της προς το Μαξίμου, ειδικά μετά τον αποκλεισμό της ThyssenKrupp από τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με το πρόσχημα ότι ο γερμανικός όμιλος είχε ανάμειξη στη διοίκηση των ναυπηγείων στη διάρκεια της ναυπήγησης των υποβρυχίων.
Τώρα στο Μαξίμου τρέμουν το ενδεχόμενο να εκφραστεί η γερμανική δυσαρέσκεια στη Σύνοδο Κορυφής, μπλοκάροντας για μια ακόμα φορά τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Γι΄ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο να πείσει Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων που θα περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και διακοπή χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία σε τουρκικές τράπεζες και εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες με το συγκεκριμένο πακέτο κυρώσεων διαφωνούν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν ανοιχτά συμβόλαια για μεγάλες προμήθειες με την Τουρκία.